Giftiga växter för katter - Plantredo

Giftiga växter för katter

Det är inte alltid helt enkelt att ha ett intresse för växter samtidigt som man lever med katt. Inte bara för att de små liven lätt har omkull plantorna när de stryker runt, utan främst för att deras bladtuggande kan leda till livslånga men.
Grön harmoni hos Vanessa Du läser Giftiga växter för katter Tar ca 4 minuter att läsa Nästa Växter som trivs i skugga

Det är inte alltid helt enkelt att ha ett intresse för växter samtidigt som man lever med katt. Inte bara för att de små liven lätt har omkull plantorna när de stryker runt, utan främst för att deras bladtuggande kan leda till livslånga men. Det är nämligen så att många av våra vanliga växter är giftiga både för katter och många andra fyrbenta djur utan att vi vet om det. Det gäller alltså att vara uppmärksam när man handlar och välja ut växterna med omsorg!

Att kattsäkra en djungel

Trots att våra katter har fantastiska smak- och luktsinnen kan de inte själva avgöra vilka växter som är giftiga. Därför är det upp till oss att se till att de inte kommer i direktkontakt med något som riskerar att skada dem. Beroende på hur intresserad ens katt är av växter överlag kan man antingen helt undvika att köpa hem giftiga plantor, eller bara se till att katten inte når dem. Man kan till exempel säkra ens djungel genom...

  • Amplar: Att ha växter hängandes i amplar är både en snygg inredningsdetalj och ett kattsäkert sätt att inreda med växter. Häng amplarna högt upp i fönstret så att de är utom räckhåll för katten. Passar både för mindre och medelstora växter.
  • Oåtkomliga ställen: Att placera växten på ett oåtkomligt ställe, som ovanför köksskåpen eller kylskåpet till exempel, är ett annat bra sätt att inreda med växter på ett kattsäkert sätt. Passar bra för större växter som Monsteror eller Philodendrons.
  • Fönsterbräda högre upp i fönstret: Ett variant på de traditionella amplarna är att hänga upp en extra bräda i fönstret. Det här alternativet skapar mycket plats och passar bäst för mindre växter. Brädan fästs enklast med rep i gardinstången, men går även att skruva fast direkt i väggen.
  • Höga piedestaler: Höga piedestaler är inte bara vackra att se på utan även ett bra sätt att inreda med potentiellt giftiga växter för katter. Genom att placera växten högt upp från marken har katten ingen möjlighet att komma i kontakt med plantan. 

Att placera växterna utom räckhåll är även ett bra sätt att skydda plantorna från puttande tassar och flängande svansar. En bra deal för alla inblandade!

Hur vet jag vilka växter som är giftiga för min katt?

Tyvärr så finns det inget sätt att veta om en växt är giftig genom att bara titta på den. Istället måste man söka fram informationen på egen hand. Två bra resurser på internet är den amerikanska djurrättsorganisationen ASPCAs hemsida och den svenska giftinformationscentralen. Giftinformationscentralen har bara information om växter som är giftiga för människor men man kan utgå från att plantan är giftig för katter om den står listad. Här på Plantredo kan du enkelt filtrera utbudet och endast se kattvänliga växter genom funktionen “filtrera” och där kan du välja att filtrera på djurvänliga växter, hur bra? där hittar man till exempel:

  • Ampellilja
  • Elefantöra
  • Strandkastanj
  • Moses stentavlor
  • Älghornsbräken

Och många fler!

Om katten får i sig en giftig växt

Om man misstänker att ens katt har tuggat på en giftig växt ska man kontakta en veterinär så fort som möjligt. Typiska symptom för växtförgiftning är att katten dregglar, kräker och/eller har diarré. För det mesta går symtomen över av sig självt, men det är bra att kolla upp det för att vara på den säkra sidan. 

Relaterade Produkter

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.