Vilken kruka ska jag välja? - Plantredo

Vilken kruka ska jag välja?

Att inreda med växter kan kännas lite svårt. Dels ska man hitta den rätta växten för sig själv och sitt hem och sedan ska man hitta den rätta krukan vilket kan vara lite klurigt framförallt om man känner sig lite ny på området. 
Du läser Vilken kruka ska jag välja? Tar ca 4 minuter att läsa Nästa Hur mycket behöver jag vattna min växt?

Vilken kruka ska jag välja?

Att inreda med växter kan kännas lite knepigt. Först måste du hitta rätt växt för ditt hem, och sedan måste du hitta den perfekta krukan, vilket kan vara ganska klurigt, särskilt om du är nybörjare på området.

Vi förenklar processen för dig genom att dela upp den i två olika delar, som du kan läsa om nedan.

Välja rätt material

Krukor kan vara tillverkade av en mängd olika material, och varje material har sina egna fördelar och nackdelar, både när det gäller praktiska och estetiska aspekter.

Terrakotta och Lerkrukor: Terrakotta och lerkrukor är porösa, vilket innebär att de släpper igenom fukt som kan avdunsta och låter växternas rötter andas. Det är perfekt för många växter, men inte det bästa valet för växter som kräver mycket vatten, som till exempel Fredskalla. En fördel med dessa krukor är att de andas, vilket gör det möjligt att plantera växten direkt i krukan, utan att använda en innerkruka. Det kräver dock lite skicklighet för att säkerställa rätt vattenmängd. Om du väljer en terrakotta- eller lerkruka med ett hål i botten kan överflödigt vatten rinna ut. Om du gillar utseendet av dessa krukor men är nybörjare eller har begränsat med tid för dina växter, kan du använda en innerkruka av plast.


Keramikkrukor: Många keramikkrukor är ytbehandlade, till exempel genom glasering, vilket gör dem tätare och mer tåliga än lerkrukor. Ofta fungerar det bra att plantera vissa typer av växter direkt i keramikkrukor, särskilt om de har dräneringshål i botten för att undvika övervattning. Om du vill vara säker, använd en innerkruka av plast. Tänk på att inte alla keramikkrukor är helt vattentäta, så det kan vara bra att använda små möbeltassar eller underlägg, som terrakotta fat, drinkunderlägg eller korkunderlägg, för att skydda ytan under krukan. Om du använder en innerkruka av plast kan du enkelt undvika läckage genom att placera en plastbricka i botten av krukan. Det kommer också hålla krukan fräsch längre!


Metall: Metall är ett vanligt och populärt material för krukor, piedestaler och blomsterbänkar på grund av sitt eleganta utseende och stilrena känsla. Men du måste vara försiktig med metallkrukor för att undvika rost, som kan skada både krukan och växten. En generell regel är att aldrig plantera en växt direkt i en metallkruka, utan använd istället en innerkruka av plast. Se också till att vattnet inte samlas i botten av krukan när du vattnar, genom att använda en plastbricka eller terrakottafat. Om nödvändigt kan du placera innerkrukan i en plastpåse för att samla upp överskottsvatten.


Glas: Genomskinliga glaskrukor används ofta för olika typer av orkidéer, som sägs trivas när rötterna får ljus. Var dock försiktig med att inte placera en glaskruka i starkt solsken, eftersom rötterna kan brännas. 

Välja rätt kruka – Proportioner

Hur stor bör krukan vara i förhållande till växten? Om du planerar att plantera växten direkt i krukan kan det vara en bra idé att läsa på om hur växten trivs bäst, om den föredrar trångt eller rymligt. Om du använder en innerkruka, bör det finnas lite utrymme mellan inner- och ytterkrukan. Tänk också på hur växtens form passar i krukan. Om krukan är hög, passar den bra till växter med långa stammar. En buskigare och mindre växt ser oftast bättre ut i en kruka med lägre sidor. Tänk på var du tänker placera krukan – är den lämplig för fönsterbrädan eller måste du göra om planerna?

På Plantredo får du tips om krukor som passar när du har valt en växt på vår webbplats. Om du är osäker kan du alltid kontakta vår support.

Relaterade Produkter

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.