Skötselråd Garderobsblomma - Plantredo

Skötselråd Garderobsblomma

Zamiakalla eller garderobsblomma som den kallas i folkmun, varför jo för att denna skönhet är riktigt hårdig och på riktigt svår att ta död på. Ursprungligen växer den på torra gräsmarker och i steniga halvskuggiga områden..
Skötselråd Philodendron Birkin Du läser Skötselråd Garderobsblomma Tar ca 4 minuter att läsa Nästa Skötselråd Ficus elastica

Zamioculcas zamiifolia eller garderobsblomma som den kallas i folkmun, varför jo för att denna skönhet är riktigt hårdig och på riktigt svår att ta död på. Ursprungligen växer den på torra gräsmarker och i steniga halvskuggiga områden, i östra delarna av Afrika och på Zanzibar. Utöver sina vackert mörkgröna blad kan den också med rätt förutsättningar även blomma.


Skötselråd

Som namnet garderobsblomma antyder tål den sämre ljus förhållande, den kan alltså stå i skugga men står gärna även ljust. Tänk på att anpassa vattningen beroende på hur ljust/skuggigt den står, det vill säga ju mörkare den står desto mindre vatten behövs. Vattna sparsamt och låt torka upp ordentligt mellan vattningarna, då den lagrar vatten i sina rötter riskerar du nämligen att den ruttnar vid för mycket vattning. Summa summarum var försiktig med vattningen och placera den där du har plats så kan du inte annat än att lyckas med din Garderobsblomma!

Orsak till gula blad och vissna växter

Om du upptäcker gula blad på din garderobsblomma kan det vara en indikation på att du har varit för generös med vattenkannan. Garderobsblomman gillar nämligen inte alls att få för mycket vatten. Men lugn – den kan absolut återhämta sig från detta! Låt bara växten torka till sig och vattna mer sällan så kommer växten hålla sig grön i framtiden. Se även till så att växten inte har vatten stående runt rötterna, då det på samma sätt lätt kan leda till gula blad. Skulle det vara så att växten istället glöms bort och det gröna vissnar ner helt så kommer växten fortfarande att överleva genom sin rotknöl. Med andra ord kan garderobsblomman mycket väl tappa sina blad under en riktigt torr period för att fortfarande överleva och växa till sig igen när rotsystemet på nytt får näring och vatten.

Omplantering av Garderobsblomma

Garderobsblomman vill som ung växt planteras om varje år, men klarar sig med att planteras om vartannat eller vart tredje år när den blir lite äldre. Viktigt att tänka på då är att blanda upp den nya jorden med dränerande substrat. Efter du har omplanterat din garderobsblomma bör du vänta med att klippa ner den tills rotsystemet har etablerat sig i krukan och den har kraft att klara en beskärning. När du sedan känner att växten är redo kan du beskära växten och ställa den i ett rum med mindre ljus, förslagsvis ett badrum, då och där den har störst chans att skjuta upp nya stänglar, dvs stjälkar. Du kan också ta sticklingar på din garderobsblomma genom att beskära ett rakt snitt av stjälken längst med jordytan. Placera sedan stjälken i vatten och låt stå med tillgång till solljus. När din stickling har utvecklat en jordstam med minst 2-3 cm rötter är den redo att planteras om i en kruka med jord. Sticklingen mår till skillnad från den seniora krukväxten bra av att få ny jord runt sina rötter varje säsong.

Är Garderobsblomman farlig för djur?

Växtsaften hos garderobsblomman kan vara starkt irriterande. Om du får i dig växtsaften kan du uppleva att det bränns i munnen och i svalget. Svullnad och blåsor är också vanligt förekommande och det kan bli svårt att svälja. Andra symptom som kan dyka upp är magbesvär, ögonirritation och retning av huden. Därför rekommenderar vi dig att hålla garderobsblomman borta från djur och småbarn, samt att tvätta händerna efter du har hanterat din garderobsblomma för att undvika eventuell hudirritation.

Sammanfattning

Garderobsblomman är en klassisk och populär växt för nybörjare eftersom den är väldigt lättskött och förlåtande. Garderobsblomman har stora rötter där den lagrar vatten, därför behöver du inte vattna den särskilt ofta utan enbart när jorden helt har torkat upp. Garderobsblomma är en knölväxt som tillhör familjen Kallaväxter (Araceae) och har sitt ursprung från Zanzibar. Växten står gärna på en skuggig plats i hemmet, även när den flyttas ut på balkongen om somrarna, och mår bra av en dos krukväxtnäring till sitt vatten. Du kan enkelt ta sticklingar på Garderobsblomman eller beskära stjälkarna för att den ska skjuta upp nya stänglar. Tänk dock på att tvätta händerna efter du har hanterat växten eftersom den har en giftig växtsaft som kan ge hudirritation. Värre symptom kan också uppstå om du får giftet i svalget, så håll undan växten från djur och småbarn.

Relaterade Produkter

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.