Växter på balkong - Plantredo

Växter på balkong

När våren gör sitt intåg och solen sakta men säkert tinar upp vårt avlånga land är det inte bara vi människor som längtar ut. Även krukväxterna, som annars spenderar större delen av sina liv i våra torra inomhusmiljöer..
Krukväxter för badrummet Du läser Växter på balkong Tar ca 3 minuter att läsa Nästa Växtvård under vår och sommar

När våren gör sitt intåg och solen sakta men säkert tinar upp vårt avlånga land är det inte bara vi människor som längtar ut. Även krukväxterna, som annars spenderar större delen av sina liv i våra torra inomhusmiljöer, vill inget hellre än att tillbringa sommarsäsongen på en plats där vinden är frisk och luftfuktigheten är hög. Att flytta ut ett par krukväxter på en balkong eller terrass är alltså en perfekt situation för alla inblandade - vi får spendera sommaren i sällskap av våra favoritväxter, och plantorna får ett miljöombyte som heter duga.

Krukväxter på balkong eller terrass

När de nattliga temperaturerna inte understiger 10 grader kan man så smått börja flytta ut krukväxterna. Men det gäller att inte jäkta! Flyttas de ut för snabbt så riskerar bladen bli brända av solen som är mycket starkare utomhus än inomhus. Bäst är det att först ställa ut växterna i en timme eller två, för att sedan successivt utöka exponeringen med en timme om dagen i en dryg vecka. Alternativt så kan man täcka växterna med ett skirt tyg eller en fiberduk den första tiden. På så sätt filtreras ljuset och blir inte lika starkt för bladen. Att täcka växterna över natten ger också ett bra skydd mot kyla kallare vårnätter. 

En viktig sak att ha i åtanke är att alla växter inte är anpassade för ett liv utomhus i vårt klimat. Vissa plantor härstammar nämligen från områden med stabila dygnstemperaturer och blir stressade när det skiljer sig allt för många grader mellan dag och natt. Det gäller alltså att omsorgsfullt välja ut vem som får flytta ut, och vem som får stanna inne. Ett par säkra kort som stormtrivs utomhus är:

 • Palettblad
 • Pelargoner
 • Ampelliljor
 • Citrusträd
 • Olivträd
 • Hibiskusar
 • Gullranka
 • Aloe vera
 • Bräken 
 • Murgröna
 • Klöver
 • Och många fler!

En annan viktig sak är att hålla ett öga på termometern - speciellt i början och slutet av säsongen. Vid kyliga vindar är det bättre att låta växterna sova inomhus istället.

Inglasad balkong eller veranda

Om man å andra sidan har en inglasad balkong eller veranda där temperaturerna inte fluktuerar lika mycket är det fritt fram att flytta ut hela växtsamlingen om man så önskar. Där är luftfuktigheten något högre än inne i bostaden och läget mer skyddat än utomhus vilket skapar en perfekt semesterort, till och med för de allra känsligaste plantorna. Se bara upp för bastueffekten när solen står på - en allt för varm luft riskerar att skada dem på sikt. Ofta räcker det att ha glaset på glänt under lunchtid för att temperaturen ska förbli behaglig för både människa och växt.

Se upp för ohyran

När balkongsäsongen lider mot sitt slut och växterna ska flytta in igen är det viktigt att gå igenom plantan så noggrant som möjligt för att inte få med några oinbjudna gäster. Ohyran härjar nämligen fritt ute i naturen och hänger lätt med in om man inte är uppmärksam. Främst gäller det våra välkända skadegörare som bladlöss och trips, men även några nya ansikten för inomhusodlaren. Gråsuggor, olika typer av larver och daggmaskar till exempel. Det är därför rekommenderat att plantera om växten innan de återvänder hem till bostaden.

Relaterade Produkter

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.