Skötselråd Monstera - Plantredo

Skötselråd Monstera

Monster deliciosa kännetecknas av sin ofta stora och flikiga blad som kan bli upp emot en halvmeter i diameter, pga dess flikiga blad kallas växten ibland Adams revben, mindre växter har inte hunnit utveckla dessa flikar...
Skötselråd Calathea Du läser Skötselråd Monstera Tar ca 5 minuter att läsa Nästa Skötselråd Calathea

Monstera | Monstera Deliciosa

Monster deliciosa är en tropisk växt som härstammar från Syd- och mellan Amerikas tropiska områden. I sin naturliga miljö växer den lågt i skugga men kan klättra sig uppåt mot solljuset och bli så stor som 10 meter hög. Från stjälkarna växer låna luftrötter, vilka monsteran släpper av sig för att kunna ta upp syre.

Skötselråd

Eftersom monsteran är en tropisk växt trivs den bäst i varmt fuktigt klimat som inte under stiger 18 grader. Den står gärna ljust men inte i direkt solljus, men den kan också stå lite skuggigare en bit in i rummet. Vattna din Monstera 1 till 2 gånger i veckan beroende på säsong, vattna rikligt men var noga med att låta den torka upp mellan vattningarna. Spraya gärna bladen några gånger i veckan, och var extra noga med detta under den torra kalla vinterperioden. Får din Monstera väldigt mycket luftrötter går det att ta klippa bort några eller leda de ner i jorden i krukan.

Monsterans blomma

Monsterans vetenskapliga namn är Monstera deliciosa och den tillhör familjen Araceae, kallaväxter. Artnamnet är ingen slump utan kommer från växtens kolvliknande blomma, vilket också kännetecknar en kalla-växt. Frukten, den vackra kolven, har en exotisk ananassmak (därav det vetenskapliga namnet deliciosa). När frukten är omogen kan den vara giftig, men om frukten blir helt mogen är den helt ätbar och påminner om banan och ananas. På engelska kallas växten därför för fruit-salad plant. 

Sorter av Monstera

Det finns flera arter och sorter av Monstera. Monstera ’Monkey Mask’ (Monstera Adansonii) har små, genombrutna blad och är en mindre variant som bara blir ca 40 cm hög. Monstera Variegata har stora vitfläckiga blad (variegerande sort). Monsterafingerranka är lik Monstera, men de är faktiskt inte släkt. Monsterafingerranka, eller Rhaphiodophora Tetrasperma som den egentligen heter, får mindre flikiga blad och växer i långa rankor.

Plantera din Monstera

Du kan plantera din Monstera på två olika sätt, det första är att plantera med innerkruka (eller plastbytta). Då tar du en ytterkruka med dräneringshål i botten som du täcker med ett lager av grus eller lecakulor. Ställ ner din monstera i en innerkruka och placera den stora krukan på ett växtfat som överblivet vatten kan rinna av på när du vattnar. Du kan börja med att vattna växten direkt efter plantering. Det andra sättet är att plantera utan innerkruka. Då tar du en ytterkruka med dräneringshål, täcker botten med lecakulor eller grus samt häller i en del färsk krukjord i krukan. Sedan tar du ut din monstera från sin innerkruka (eller plastbytta) försiktigt och ställer ner den i ytterkrukan. Fyll sedan på med mer jord runt omkring rötterna och lite till ovanpå så att det blir jämnt. Tryck till jorden med händerna lite grann så att cirka 3 centimeter lämnas högst upp till krukkanten och avsluta med att vattna. Monstera gillar att stå trångt om rötterna så välj det alternativet som du tror passar din växt bäst. Det viktigaste är att krukan som växten står i ska vara trång. Du behöver därför heller inte byta krukstorlek för ofta, endast när Monsteran verkligen har växt ur sin första kruka. Två bra indikationer på att monsteran vill byta kruka är att rötterna börjar sticka ut ovanför jorden, eller att rötterna snurrar till sig i krukan. Då kan du välja en 15% större kruka.

Ta stickling på din Monstera

Det går enkelt att ta sticklingar från din monstera, vilket betyder att du kan dela med dig av din vackra monstera till dina vänner! Börja med att dela din monstera så att växten får nya skott. Sära försiktigt på de nya skotten och gräv upp dem. Därefter sätter du ner skottet i en ny kruka och planterar på samma sätt som innan. Eftersom Monstera växer väldigt spretigt kan det vara bra att passa på att dela på växten allteftersom. Om du tycker att växten blivit alldeles för stor går det även bra att toppklippa den och sätta en stjälk i en vas. Med tiden kommer den få mängder av små rötter vilket är en indikation på att du kan plantera den i en kruka.

Är Monstera Deliciosa djurvänlig?

Nej, Monstera är giftig för djur. Håll därför din hund eller katt borta från denna växt.

Sammanfattning

Monsteran kommer ursprungligen från Mexikos och Guatemalas regnskogar. I det vilda växer monsteran uppför regnskogens träd som en epifyt, dvs på andra växter. Bladen blir ofta så stora som en halvmeter i diameter och växten kan växa sig närmare 10 meter hög under rätt förutsättningar. De övre bladen blir ihåliga för att släppa igenom sol till växtens nedre blad. Monstera Deliciosa är inte bara vackra, de bidrar också till en frisk inomhusluft då de tar upp koldioxid och avger syre och fukt via fotosyntesen. Artnamnet är ingen slump utan kommer från växtens kolvliknande blomma, som är en frukt och har en exotisk ananassmak. Det finns flera arter och sorter av Monstera, bl.a Monstera ’Monkey Mask’ och Monstera Variegata. Det går enkelt att ta sticklingar från din monstera, vilket betyder att du kan dela med dig av din vackra monstera till dina vänner! Monstera är farlig för djur.

Relaterade Produkter

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.