Luftrenande växter - Plantredo

Luftrenande växter

Amazonas brukar kallas för planetens lungor, varför då? jo för att regnskogens artrikedom i form av växtlighet tar upp stora mängder koldioxid som omvandlas till syre i en process som kallas fotosyntes (väldigt förenklat såklart)...
Trendiga växter 2022 Du läser Luftrenande växter Tar ca 3 minuter att läsa Nästa Få växterna att överleva under semestern

Bäst av allt, många av våra vanligaste krukväxter härstammar från tropiska skogar och har fantastiska luftrenar egenskaper!

Varför vill vi ha luftrenande växter i hemmet? 
Vi vill ha luftrenande växter i våra hem av flera olika anledningar faktisk, dels för att vi ofta har en väldigt torr inomhusluft och då växterna avdunstar fukt bidrar de till en högre luftfuktighet, samtidigt tar de upp damm och minskar statisk elektricitet från exempelvis datorer.

Olika material som vi har i våra hem som textilier, golv, väggfärg, elektronik med flera kan innehålla ämnen som med tiden bryts ner och utsöndrar skadliga gaser. Här kan växterna också hjälpa! Växterna tar inte bara upp koldioxid som vi nämnde ovan de tar också upp andra skadliga ämnen som formaldehyd, bensen, toluen, xylen, aceton och ammoniak samtidigt som de producerar syre och kvaliteten på din inomhusluft förbättras.

Alla gröna växter har förmågan att rena luften, men vissa är lite duktigare än andra och nedan kan du läsa om vilka de flitigaste luftrenare är samt om de skadliga gaserna vi ofta har i våra hem!

Formaldehyd
Är en baskemikalie som används vid industriprocesser vid framtagandet av plast, plywood, trä- och pappersprodukter. Formaldehyd används också som konserveringsmedel i kosmetika, hygienartiklar, rengöringsmedel men går även att hitta i textiler som kläder. Exempel på växter som är flitiga på att rena luften från detta är Fönsterfikus, Silverkalla, Gullranka, Svärmorstunga, Klätterkalla, Ampellilja, Benjaminfikus, ormbukar med flera. 

Bensen
Används för framställning av andra kemikalier vid tillverkning av plast, nylon och syntetiska fibrer. Det går att hitta i material som gummi, rengöringsmedel, bekämpningsmedel, läkemedel, tobaksrök, klister och tapet. Växter som är extra duktiga på att rena luften från detta är Fredskalla, Murgröna, Svärmorstunga och Bergpalm.

Ammoniak
Finns i olika rengöringsmedel och hårvårdsprodukter, växter som gärna tar hand om denna gas är Rosenkalla, Benjaminfikus, Bergpalm och Fredskalla.

Aceton
Fredskallan är en av våra bästa luftrenare och tar såklart även upp Aceton som finns i lösningsmedel, smink och utandningsluft. 

Xylen & Toluen 
Finns i datorer och annan elektronik och några växter som hjälper dig att rena luften från detta är Benjaminfikus, Ormbunke, Kantdracena, Fredskalla och Rosenkalla. 

I mångt och mycket tycker vi om uttrycket "less is more" men när det kommer till växter är det definitivt "more is more" som gäller. Desto fler växter desto bättre inomhusluft helt enkelt. En växt i sig kan såklart inte skapa mirakel alldeles på egen hand, så har du inte redan en djungel hemma är det dags att skaffa en!Fredskallan anses som den främsta luftrenaren då den renar luften från flertalet skadliga ämnen som bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen, toluen, aceton, alkohol och ammoniak, hur fantastisk växt!?Benjaminfikus eller Benji som vi brukar kalla honom är ett givet val hemma då han hjälper dig att rena luften från xylen, toluen, formaldehyd och ammoniak!En till av de allra flitigaste luftrenarna kommer såklart också från kallasläktet, självaste Rosenkallan! hen hjälper dig att rena hemmet från formaldehyd, trikloretylen, xylen, toluen, aceton, alkohol och ammoniak!

Relaterade Produkter

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.