Få växterna att överleva under semestern - Plantredo

Få växterna att överleva under semestern

Äntligen är det dags för semester, kanske beger du dig till varmare breddgrader eller kör en roadtrip i vårt avlånga sommarland. Hur som helst blir det ju lite stökigt att ta med sig alla växter på semestern (även om dom såklart räknas som familj). Så hur gör du för att få dina växter att överleva trots att du åker på semester? våra bästa tips hittar du här!
Luftrenande växter Du läser Få växterna att överleva under semestern Tar ca 3 minuter att läsa Nästa Över & undervattning - det vanligaste orsakerna till att din växt dör

Hur lång är semestern?
Allt beror såklart på hur länge du tänker vara bortrest. Är du bara bort rest några dagar räcker det med att flytta om dina växter från det allra ljusaste platserna till lite skuggigare placering. Men regel nummer 1 vattna alltid växterna ordentligt innan du åker iväg.

De flesta växterna kan klarar upp till en vecka ensamma hemma men då måste du ge växterna lite andra förutsättningar. Ställ dina växter mörkt och så svalt som möjligt, då dricker nämligen växterna mindre och klarar sig längre utan vatten. Badrum utan fönster är en bra plats! Ge dina växter en rejäl skvätt vatten i form av att vattna dem genomblöta. Har du dina växter i terrakottakrukor är en bra ide att blötlägga hela krukan i ett vattenbad, detta göra att krukan tar upp vatten som håller växten fuktigare längre. 

Växtvakten
Har du en gedigen samling växter med många fleråriga växter, kanske ärvda av mormor eller bra en massa sällsynta rariteter till växter skulle vi definitivt rekommendera en växtvakt! Lämna tydliga instruktioner till din växtvakt eftersom olika växter vill ha olika mycket omtanke och skötsel och detta kan såklart vara lite knepigt för din växtvakt att ha koll på beroende på hens växtkunskaper. Ställ fram vattenkanna, fuktmätare, näring och andra redskap som kan tänkas behövas. Ps. glöm inte tacka din snälla växtvakt ordentligt som (förhoppningsvis) hållit dina gröna älsklingar vid liv!

Självbevattning
Är du bortrest längre än en vecka och inte lyckas få tag på någon växtvakt finns det smarta bevattningsknep och ta till och detta kallas ofta för självbevattning. Enkla lösaningar att göra hemma är att ta en petflaska och göra små hål i korken, fylla flaskan och sticka ner flaskan i krukan (med korken neråt såklart). På så sett har din växt till gång till vatten i flera dagar. Tänk på att vattna jorden ordentligt blöt innan annars kommer vattnet i flaskan ta slut fort. Anpassa storleken på petfalskan efter storleken på din växt och hur länge du ska vara borta.

Ett annat klassiskt trix att ta till är bevattningssnöre. Ta ett snöre placera ena änden av snöret i ett större glas, flaska eller vas med vatten i och placera sedan den andra änden av snöret några cm ner i krukan, så lätt som en plätt!

Här är några saker som är bra att tänka på:

  • Använd ett bomullssnöre då detta har förmågan att både absorbera och transportera vattnet genom snöret till jorden din växt står i.

  • Vattna alltid igenom jorden helt blöt innan du placerar snöret i jorden. 

  • Detta system funkar bäst om vattennivån är högre än krukan.

  • Anpassa storleken på vattenbehållaren efter hur stor växt du har. Är det en väldigt stor växt kan du även ansluta flera snören på olika ställen i krukan för en jämnare bevattning.

  • Även med självbevattning system är det bra att se över placeringen av din växt. En lite mindre solig/ljus plats är ofta att föredra när du ska åka bort. 

Med dessa tips kan du med gott samvete åka ifrån dina älsklingsväxter och njuta av din välförtjänta semester, plantfive på det! 

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.