Över & undervattning - det vanligaste orsakerna till att din växt dör - Plantredo

Över & undervattning - det vanligaste orsakerna till att din växt dör

Visste du att över- och undervattning är två av det vanligaste orsakerna till att våra inomhus växter dör? Du kanske själv har varit med om det någon gång. Misströsta icke detta är något som både nybörjare och inbitna växtfantaster kan råka ut för.
Få växterna att överleva under semestern Du läser Över & undervattning - det vanligaste orsakerna till att din växt dör Tar ca 4 minuter att läsa Nästa Om du har övervattnat din växt

Det kan nämligen vara svårt att avgöra om din växt fått just för mycket eller för lite vatten då symptomen ofta är lika. Nedan går vi igenom vad du bör vara vaksam på för att läsa av ifall din gröna älskling fått för mycket eller för lite vatten och hur du kan undvika alla växtföräldrars värsta fasa - plantdöden.

Övervattning 
Att du övervattnat din växt betyder att du vattnat din växt för ofta eller att jorden din växt står i hållit sig fuktig/blöt för länge. Vissa växter vill ha en konstant fuktig/blöt jord men har du en växt som vill torka upp mellan vattningarna är det här lika med dåliga nyheter för din växt. 

Att råka övervattna sin växt är väldigt lätt hänt och du kanske inte inser att du gjort det fören din växt visar symptom på att den mår dåligt. Nedan listar vi några tecken som tyder på att du råkat ge din växt lite för mycket vatten. 

 • Mjuka eller slappa blad som utvecklar gula eller bruna kanter. 
 • Stjälkarna känns mjuka och slappa. 
 • Bladet får en gul cirkel runt det gröna och bruna på bladet. 
 • Bruna fläckar på bladen. 
 • Växten slutar att växa.
 • Jorden luktar illa. 
 • Rötter som är mjuka, svarta eller bruna.  
 • Mögel eller svamp som uppstått på jordytan. 
 • Sorgmygg (små flugor som flyger runt växten).

Förebygg övervattning
Det viktigaste när det kommer till vattning är såklart att ge din växt rätt mängd vatten. Olika växter föredrar olika mängd vatten, börja därför med att läs på om din växt. Vissa växter vill torka upp till hundra procent medans andra vill torka upp lite grann och sedan finns det såklart de växterna som föredrar konstant fuktig jord. Detta behöver du ha koll på för att undvika både över- och undervattning.

För att undvika övervattning är det också väldigt viktigt att du inte bara vattnar på måfå utan att kontrollera jorden först. Det vill säga stick ner ett finger några centimeter i jorden för att känna om jorden är torr eller fuktig och vattna därefter din växts behov. 

Om olyckan varit framme och du har råkat övervattnat din växt, låt den torka upp ordentligt innan du vattnar den igen och se sedan till att vattna den mer sällan. 

Undervattning 
Att du har undervattnat din växt betyder att du vattnat din växt för lite eller för sällan, alltså har jorden varit för torr för länge. Detta händer även den bästa och är du en person med ett hektiskt liv är det lätt hänt att glömma vattna växterna där hemma! Nedan har du symptom som indikerar på att din växt fått för lite vatten. 

 • Slokande blad som reser sig efter vattning igen. 
 • Blad som känns papperstunna och krispiga. 
 • På suckulenta växter kan bladen bli skrynkliga. 
 • Bruna eller krulliga/krusiga blad. 
 • Långsam tillväxt eller ingen tillväxt alls. 
 • Växten får mindre blad än vanligtvis. 
 • Hård torr jord (dock alltid viktigt att känna längre ner med fingret). 
 • En glögg mellan jorden och krukans kanter. 

Förebygg undervattning
Här gäller detsamma som vi nämnt ovan, läs på om din växt det vill säga hur mycket eller lite vatten föredrar den. När du väl vattnar finns det några saker du kan tänka på.

 1. Se till att vattna i cirklar över hela plantan, låt gärna lite vatten rinna över på fatet då ser du att hela plantan fått vatten.
 2. Låt stå i några minuter så växten kan suga upp vattnet, häll sedan av överflödigt vatten från fatet så att du inte riskerar övervattning.
 3. Tänk på växtens placering, en ljusare och varmare placering gör att växten dricker mer och behöver därför vattnas oftare.  
 4. Om en växt är planterad i för liten kruka riskerar växten att få rotsnurr och när större delen av krukan tas upp av rötter, saknar växten jord att dricka vatten från. Plantera då om din växt i en större kruka. 
 5. Om du är glömsk av dig sätt en återkommande påminnelse om att det är dags för vattning och du glöm inte att plant care = self care!

Ps. Oavsett om du vattnat för mycket eller för lite så indikerar växten ofta med hängande ledsna blad som ett första tecken. Därför säger vi det igen! kontrollera alltid om din växt behöver vattnas innan du vattnar genom att stoppa ner ett finger några centimeter i jorden, gillar du inte jord under naglarna är fuktmätare ett toppen verktyg att ta till. Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.