Växtvård under vår och sommar - Plantredo

Växtvård under vår och sommar

Växter älskar våren, det är nämligen början på växtsäsongen och dina växter får nu liv på nytt. Eftersom dina växter nu förhoppningsvis går in i en frodandes era behöver du se till att den får rätt förutsättningar för att visa sig från sin bästa sida...
Växter på balkong Du läser Växtvård under vår och sommar Tar ca 3 minuter att läsa Nästa Vilka växter är hängande?

Här ger vi dig våra bästa tips på hur du tar hand om dina växter från vår till höst. 

Vatten
Allt ljusare och varmare dagar innebär en allt törstigare växt, så nu ska du inte vara lika snål med vattnet som du varit under vintermånaderna. Öka bevattningen gradvis för att undvika övervattning av din växt. Ps. glöm inte att alltid sticka ner fingret några centimeter för att känna efter om din växt behöver vatten eller inte. 

Ljus
Under vintern har du förmodligen flyttat dina växter närmre en ljuskälla för att ge den tillräckligt med ljus. På våren kan du behöva flytta om dina växter för att undvika bladskador pga för starkt solljus. Ge växten en plats med svagare ljus eller dra för en skir gardin under de timmarna solen är som starkast. Kaktusar och Suckulenter är undantag då de oftast föredrar en ljus, varm och torr miljö. Det kan vara bra att rotera din växt en gång i veckan för att varje sida ska få lika mycket solexponering samt näringsämnen.

Beskära och ta skott
När våren kommer kan det vara en bra ide att beskära din växt, beskär risiga och bladlösa grenar. Detta gör att det får mer växtkraft och kan fokusera på att producera nya fräscha blad. Följ grenen från stammen och behåll ca 2-3 blad, om det du skär bort från din växt är tillräckligt fint kan du ta de som sticklingar, för denna tiden är också den bästa för att ta skott och sticklingar på dina växter.  

Omplantering
Våren är den bästa tiden för det mesta även för omplanering av din växt. Växter behöver vanligtvis omplanteras var tolfte till artonde månad. du kan plantera om din växt för att den behöver ny näringsrik jord eller för att den vuxit ur sin kruka.

Näring
Att tillföra näring till din växt är inte ett måste men det kan vara bra för din växt långsiktiga hälsa och det är nu på våren när din växt växter så det knakar du kan börjar ge den lite extra näring. Den näring vi ger våra växter kan ses som kosttillskott för oss människor, det är till för att komplettera inte för att ersätta mat. Glöm inte att växten själv skapar näring via ljus och fotosyntets, var därför noga med att inte tillsätta för mycket näring. I ny jord behöver du inte tillsätta någon näring, då den redan innehåller tillräckligt med näring. 

En grönare balkong
Om du vill skapa en djungelbalkong är det några saker du bör tänka på. Vänta med att ta ut dina växter tills utomhustemperaturen är tillräckligt hög och stabil, dvs. även under nattetid. Om det regnar mycket, drar du självklart ner på vattningen själv och se till att dina krukor har dränering. Välj gärna lite tåligare växter, eller växter för utomhusbruk.  

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.