Hur mycket behöver jag vattna min växt? - Plantredo

Hur mycket behöver jag vattna min växt?

Olika krukväxter har olika behov. Även likadana växter som står på olika platser kan behöva vattnas olika mycket. Många är rädda för att växterna ska få för lite vatten, och vattnar gärna lite extra för att vara på den säkra sidan.
Hur och när byter jag jord? Du läser Hur mycket behöver jag vattna min växt? Tar ca 5 minuter att läsa Nästa Hur mycket ljus behöver min växt egentligen?

Olika krukväxter har olika behov. Även likadana växter som står på olika platser kan behöva vattnas olika mycket. Många är rädda för att växterna ska få för lite vatten, och vattnar gärna lite extra för att vara på den säkra sidan.

Hur mycket behöver jag vattna min växt?

Olika krukväxter har olika behov. Även identiska växter som placeras på olika platser kan behöva vattnas olika mycket. Många är rädda för att växterna ska få för lite vatten och vattnar gärna lite extra för att vara på den säkra sidan. Kanske är det därför fler krukväxter dör på grund av övervattning än av torka. Oftast är det så att om bladen på dina krukväxter blir gula, så har de förmodligen fått för mycket vatten. Ett tips för att undvika detta är att se till så att växtens ytterkruka eller innerkruka har hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut. Prova fingertestet genom att känna med fingret i jorden. Jorden bör i de flesta fall kännas lätt fuktig. Om jorden är blöt bör du undvika att vattna. Om jorden istället är stenhård och torr behöver växten lite mer vatten, eller vattnas lite oftare.

Morgonstund har guld i mun

Något vi har lärt oss vid det här laget är att växter inte skiljer sig särskilt mycket från oss människor – vi alla behöver kärlek och vatten, samt har olika personligheter och behov. Men det finns ett generellt tips för alla växter. Det finns nämligen en idealisk tid på dygnet när växterna helst vill ha sin vattendos: på morgonen. Och det finns faktiskt en logisk förklaring; innan solen börjar skina på växterna behöver de fyllas på med vätska för att undvika överhettning under dagens starka soltimmar.

Planera mera

Precis som vissa planerar träningspass, möten eller andra veckovisa aktiviteter kan det vara bra att schemalägga en specifik dag och tid i veckan då du vattnar dina växter. Ställ in en påminnelse på din mobiltelefon eller boka in vattning i ditt schema. På så vis får växterna regelbundna bevattningar, och du behöver inte oroa dig för att du glömmer bort dem.

Det där med “lagom” mycket vatten…

Trots att vi lever i landet 'lagom' kan det vara svårt att veta vad just en lagom mängd vatten är. En tumregel: ungefär en till två deciliter åt gången är utmärkt för de flesta växter. Blommande växter behöver vattnas cirka två gånger i veckan, medan gröna växter nöjer sig med en gång i veckan. Detta varierar också beroende på årstid och klimat. Är det varmare ute brukar växterna behöva vattnas oftare än under kallare årstider.

Duscha bladen ibland

Dina växter kan behöva en dusch då och då för att hålla sig fräscha. Större växter kan du bokstavligen ställa i duschen och spola av alla blad med din duschslang, medan kranen i köksvasken funkar utmärkt på de mindre. Trots allt har många växter sitt ursprung i tropiska klimat och är därför vana vid hög luftfuktighet. Inte konstigt att vårt torra, kalla klimat i Norden får dem att tappa fukt! För att hjälpa växterna att känna sig som hemma kan det därför vara fördelaktigt att småspraya dem ibland. Inte bara ökar det luftfuktigheten temporärt, det håller även bladen dammfria. Och dammfria blad betyder mindre risk för ohyra och, såklart, en mer glödande look. Dammet täpper även igen bladens porer och hindrar dem från att ta upp fukt och syre.

Tänk på…

Läget, värme & luftfuktighet
I ett svalt rum i skugga är avdunstningen från växten betydligt lägre och växten behöver mindre vatten än i ett varmt soligt rum i söderläge.

Tiden på året
Under vinterhalvåret behöver de flesta krukväxter mindre vatten än under ljusare månader. Det beror på att mörkret gör att fotosyntesen i växterna inte är lika aktiv, vilket bidrar till att växterna inte förbrukar lika mycket vatten.

Tjockleken på bladet
Tjockbladiga växter lagrar ofta vatten i sina blad vilket gör att de kan klara sig utan vatten längre.

Rotsystem
En växt som står i samma kruka under en lång tid, kanske flera år, har ofta ett starkt rotsystem. Om du planterar om den i en större kruka kommer det att finnas mer jord i krukan, och då behöver du inte vattna lika ofta. En nyinköpt växt har tunna, fina rötter och mår bäst av att vattnas mer sällan i början för att inte dränka rotsystemet.

Sammanfattning

Här kommer ett snabbt och konkret tips – lyft på innerkrukan. Är den lätt? Tung? Känns den ovanligt lätt kan du med gott samvete ge den vatten, men är den tung finns det tillräckligt med vatten i jorden. Kom ihåg att alltid hälla av vattnet om det sipprar ut i fatet, om du har ett sådant. Växten vill inte stå i vätska.

Du kan även använda fingertestet. Stoppa ner fingret 2 centimeter ner i jorden. Är jorden blöt eller fuktig? Då har din växt tillräckligt med vatten. Om jorden är torr är det fritt fram att vattna.


Varje produkt på Plantredo har ikoner under skötselråden där du enkelt kan se hur ofta du behöver vattna, vilket ljus och temperatur den ska stå i.

    Relaterade Produkter

    Välmående växter

    Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.