Hur mycket ljus behöver min växt egentligen? - Plantredo

Hur mycket ljus behöver min växt egentligen?

Växter använder ljus på samma sätt som djur använder mat man vill omvända ljus till energi som ska se till så att växten växer. För mycket eller för lite ljus kan göra så att växten dör. Hur vet man då vad som är rätt mängd för just sin växt? 
Hur och när byter jag jord? Du läser Hur mycket ljus behöver min växt egentligen? Tar ca 4 minuter att läsa Nästa Hur mycket behöver jag vattna min växt?

Hur mycket ljus behöver min växt egentligen?

Växter använder ljus på samma sätt som djur använder mat; de omvandlar ljus till energi som behövs för deras tillväxt. För mycket eller för lite ljus kan leda till att växten dör. Hur vet man då vad som är rätt mängd ljus för just sin växt?

Välj en växt baserat på vilket ljus du har möjlighet att ge växten i ditt hem. Växter som får för mycket ljus kan få olika typer av skador. Om växten till exempel utsätts för för mycket ljus kan den få brännskador på bladen eftersom bladytan blir överhettad. I naturen finns det naturligtvis vind som ger växterna svalka då och då, men innanför ett fönster får växten inte den förmånen, och därför bränns bladen snabbare. Brännskador syns oftast på bladens ovansidor i form av fläckar. Ofta kan man se att där ljuset har legat på bladen blir de gråa, matta eller bleka. Den här typen av skador kan även förekomma på inomhusväxter som man ställer ut under sommaren. Kom ihåg att generellt sett behöver växter som står nära ett fönster skuggas mer än de som står utomhus.

Så här ser du om växten får för lite eller för mycket ljus:

För lite ljus: Växten kan själv visa om den får för lite ljus genom att tappa bladen, eller så kan bladen bli gula.

För mycket ljus: Den kan då få "brända blad", vissnade blad och stjälkar, böjda eller skrynkliga blad. All information om hur mycket ljus varje växt behöver finns på Plantredo, så du kan enkelt se vad just din växt kräver.

Varje produkt på Plantredo har ikoner under skötselråden där du enkelt kan se om din växt trivs i direkt solljus eller föredrar skugga.

Tre viktiga faktorer att tänka på:

Vilken riktning ditt fönster är åt.
Hur nära växten är placerad mot dina fönster.
Finns det något som blockerar ljuset från att tränga in?

Norrläge på fönster ger ingen direkt solljus. Det är bäst för växter som kräver lite ljus eller måttligt ljus.

Östläge ger mildt morgonljus fram till mitten av dagen. Detta läge passar bra för växter som trivs med lite ljus eller måttligt ljus, särskilt de som inte tål värme eller för mycket ljus.

Sydläge ger mest solljus, från sen morgon till eftermiddag. Det är det perfekta läget för växter som älskar solen. De som trivs med måttligt ljus kan placeras 1-2 meter från fönstret.

Västläge är också bra för växter som behöver mycket ljus eller måttligt ljus. I detta läge får växterna inte lika mycket ljus som i ett sydläge, men de får ändå tillräckligt med sol för att passa både solkrävande och måttligt ljusälskande växter.

Tips om Hartassbräken:

Hartassbräken kan beskrivas som ett blågrönt, yrväder. Den har långa flikiga blad som sträcker sig från tunna, långa stammar. Rötterna växer ovan jord för denna växt, så oroa dig inte om du ser något lurvigt i krukan. Den trivs bra i hög luftfuktighet och det är viktigt att jorden alltid är fuktig för denna växt. I det vilda kan dessa växter växa sig upp till en meter höga. Det är en växt som är vänlig mot djur och trivs bäst i ljust indirekt ljus (undvik direkt solljus). Vanlig rumstemperatur är perfekt för Hartassbräken.

Sammanfattning:

  • Trivs bra i hög luftfuktighet
  • Se till att jorden alltid är fuktig
  • Växten är djurvänlig
  • Trivs bäst i indirekt ljus (undvik direkt solljus)

 

Relaterade Produkter

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.