Skötselråd Moses stentavlor | Maranta leuconeura - Plantredo

Skötselråd Moses stentavlor | Maranta leuconeura

Moses stentavlor är en art från familjen strimbladsväxter som härstammar från Brasilen. Bladen är vackert tecknade i grönt med klarröda nerver..
Skötselråd Monstera Variegata Du läser Skötselråd Moses stentavlor | Maranta leuconeura Tar ca 6 minuter att läsa Nästa Skötselråd Fredsgrönska

Moses Stentavlor | Maranta Leuconeura

Moses stentavlor är en art från familjen strimbladsväxter som härstammar från Brasilen. Bladen är vackert tecknade i grönt med klarröda nerver men finns också i olika nyanser av grönt, denna växt är helt klart ett konstverk i sig. Växtens vetenskapliga namn är Maranta leuconeura och på engelska kallas växten "prayer plant" då bladen på kvällen reser sig uppåt och böjer sig mot varandra likt händer i bön. I övrigt har den ett krypande växtsätt vilket gör att den breder ut sig, så ge denna fagra ordentligt med svängutrymme, ensam på en hylla, byrå, pidestal eller varför inte hängandes i en ampel är perfekt placering för din Moses. Vissa misstar sin Moses för att vara ledsen då bladen pekar neråt och plantan inte står rätt upp, men misströsta icke detta är alltså helt naturligt och större plantor växer mer i sidled och bladen kan peka åt alla möjlig håll som upp, ner eller varför inte åt sidan. Super charmigt om du frågar oss! 

Skötsel

Eftersom Moses Stentavlor är en tropisk växt trivs den bäst i varm och fuktig luft. Duscha bladen ofta för att undvika att de blir bruna. Den föredrar att stå i halvskugga till ljust, men inte i direkt solljus. Vattna rikligt ungefär en gång i veckan och se till att jorden alltid är jämnt fuktig, men övervattna inte! Denna färgsprakande växt älskar värme, så undvik kalla drag!

Placeringen av Moses Stentavlor är avgörande för dess välmående. För mycket eller för starkt solljus kan bränna bladen, medan alldeles för lite ljus får växten att dra ihop sig som en boll. Den bästa placeringen är några meter in i rummet från ett fönster med lagom mycket sol. Moses Stentavlor är även en växt som är svår att övervattna. Om bladen blir bruna kan det tyda på att växten behöver mer fukt. Det är fördelaktigt att duscha växten med jämna mellanrum och att spraya den med vatten dagligen. Omplantering bör göras efter att växten har fått bosätta sig hemma hos dig, helst på våren. När du omplanterar, se till att rötterna är friska och fria från ohyra. Använd vanlig blomjord blandad med dränerande substrat. Moses Stentavlor trivs bäst i konstant fuktig jord, och substratet hjälper till att förhindra uttorkning. Plantera om växten en gång per år på våren för att säkerställa tillräckligt med luftig och näringsrik jord. Byt till en större kruka när rötterna har vuxit till sig.

Ta sticklingar på Moses Stentavlor

Det finns två olika sätt att ta sticklingar från Moses Stentavlor. Vanligtvis tar du sticklingar via så kallad rank-stickling. Du kommer att behöva en riktigt vass sax eller sekatör för att klippa Moses Stentavlor sticklingar. Stammen är hård och det räcker därmed inte med en vanlig kökssax. Klipp precis över och under noden, det lite ljusare området där blad växer ut. Du kan också se några bruna prickar vid noden som visar vart rötterna har möjlighet att träda fram. Lämna minst ett blad på varje stickling, eller om du vill ha en längre stickling kan du lämna flera blad. Placera sticklingarna i vatten tills de har rotat sig minst en centimeter, helst 2-3 cm, då är det dags att plantera dem i luftig och väldränerad jord. Använd gärna substrat till sticklingar. Om du har tur kan du även ta rotsticklingar från Moses Stentavlor. Ibland händer det nämligen att en ny liten växt kikar upp ur jorden. För att ta den här sticklingen måste du lyfta upp växten ur krukan och försiktigt lirka ur rötterna till den nya lilla växten. Klipp sedan rötterna där de två växterna sitter ihop och plantera växterna var för sig. Efter ett tag kommer du märka att nya blad växer fram från jorden!

Blommar Moses Stentavlor?

Även om Moses Stentavlor räknas som en bladväxt kan den med lite tur blomma. Med korrekt skötsel och optimalt solljus ökar chansen att Moses Stentavlor blommar med små vackra vita blommor. För att se till att växten har korrekta förutsättningar för att kunna blomma bör du ge näring till Moses Stentavlor vid varannan vattning. Eftersom växten vill ha mycket vatten och fuktig jord kan du med fördel blanda näringen direkt i vattnet. Var noga med att följa instruktionerna på näringen du väljer eftersom Moses Stentavlor inte reagerar väl på för mycket näring. Undvik även näring i form av pinnar eftersom det kan skada rötterna. Under vintervilan behöver du inte ge någon extra näring alls. Däremot kan du placera växten under en växtlampa under vinterhalvåret. En växtlampa kan också vara till hjälp om du vill få Moses Stentavlor att blomma. Även utan blomning trivs dock Moses Stentavlor alldeles utmärkt med en växtlampa under vinterhalvåret. Växten håller sig då fräsch och fin hela året och inte endast under vår och sommar då det finns naturligt solljus. Ett litet tips till dig som vill ha en fylligare växt kan vara att ta bort blommorna när växten blommar för att låta växten spara energi till att föröka sig med fler nya blad istället.

Är Moses Stentavlor en giftig växt för djur?

Moses Stentavlor är en djurvänlig växt som inte är farlig för din hund eller katt där hemma!

Sammanfattning

Moses Stentavlor är en vacker växt med ett mystiskt namn vars ursprung ingen med säkerhet känner till. Det finns dock olika spekulationer kring namnet. Det är en lättskött växt som uppskattas av både djur och människor. Denna tropiska växt trivs bäst i precis lagom mängd solljus – varken för mycket eller för lite. Liksom andra tropiska växter föredrar Moses Stentavlor en konstant fuktig jord, och det är bra att duscha växten emellanåt. Det rekommenderas även att dagligen spraya bladen med vatten. Du kan med fördel ge näring till Moses Stentavlor året om om du väljer att placera växten under en växtlampa under vinterhalvåret. På så sätt ökar du chanserna att få växten att blomma och därigenom få njuta av dess vackra små vita blommor. Moses Stentavlor är en enkel växt att ta sticklingar från och antingen ge bort eller behålla själv. Växten är ofarlig för djur och är därför populär bland djurälskare! 

Relaterade Produkter

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.