Skötselråd Fredsgrönska - Plantredo

Skötselråd Fredsgrönska

Växten trivs bäst i indirekt ljus, men undvik direkt solljus. Eftersom den härstammar från Amazonasområdet trivs den i värme och lite fuktigare luft, så spraya gärna bladen med en blomspruta då och då. Som succulent klarar den av att torka upp mellan vattningar under vintertid men behöver regelbunden vattning under växtsäsongen. 
Skötselråd Moses stentavlor | Maranta leuconeura Du läser Skötselråd Fredsgrönska Tar ca 3 minuter att läsa Nästa Skötselråd Gullranka N'Joy

Fredsgrönska härstammar ursprungligen från Syd- och Centralamerika, främst Västindien, Södra Mexiko – Peru och Brasilien, där det finns tillräckligt med värme och skugga. Peperomia är ett stort släkte med ett 20-tal odlingsvärda arter som lämpar sig som krukväxter men ser olika ut och växer på olika sätt. Fredsgrönskan är en succulent, det vill säga att den lagrar vatten i sina tjocka blad. Detta gör att Fredsgrönskan är förlåtande om du glömmer att vattna den, då den har en reserv av vatten. Det är en dekorativ och kompakt grön växt som uppskattas av både djur och människor. Lättskött och en fantastisk växt som trivs bäst i halvskugga.

Skötselråd

Växten trivs bäst i indirekt ljus, men undvik direkt solljus. Eftersom den härstammar från Amazonasområdet trivs den i värme och lite fuktigare luft, så spraya gärna bladen med en blomspruta då och då. Som succulent klarar den av att torka upp mellan vattningar under vintertid men behöver regelbunden vattning under växtsäsongen. Vattna i krukans kant med ljummet vatten, helst regnvatten, eftersom regnvatten innehåller mindre kalk än kranvatten. På sommaren kan du också placera Fredsgrönskan utomhus.

Plantera om din Fredsgrönska

Den trivs att bo trångt, så du behöver inte plantera om din fredsgrönska lika ofta. Men om du väljer att göra det, bör du använda en låg kruka och lucker, humusrik jord eller kompost, eftersom rotsystemet är svagt.

Beskärning och sticklingar

Du kan enkelt ta sticklingar av växten från bladen och stjälken. Toppsticklingar tas med fördel på våren. De flesta peperomior behöver inte beskäras, men de kan toppas på våren för att få ett buskigare växtsätt.

Blommor

De flesta peperomior blommar rikligt under sommarhalvåret, och Fredsgrönskan är en av dem som gör det. Blomställningen är säregen, likt små antenner. Botaniskt sett är blomman en upprätt kolv med tätt sittande gulvita eller grönvita blommor.

Skadedjur och sjukdomar hos peperomia

Peperomia obtusifolia är en frisk växt som sällan angrips av skadedjur. Bladfall beror oftast på för mycket vatten eller kyla. Se därför till att jorden får torka upp ordentligt mellan varje vattning och att växten inte står i ett rum under 10 grader. Bleka eller matta blad beror oftast på för ljus placering. Flytta då växten till en skuggigare plats. Missfärgade blad och bladskaft med mjuka partier kan tyda på att växten fått för mycket vatten. Minska i så fall radikalt på vattningen och låt jorden torka upp ordentligt mellan varje vattning.

Är Fredsgrönska giftig för djur?

Nej, Fredsgrönska är djurvänlig och utgör ingen fara för din katt eller hund.

Sammanfattning

Fredsgrönska härstammar från Syd- och Centralamerika och är en succulent som lagrar vatten i sina tjocka blad. Den är lättskött och trivs bäst i halvskugga. Under sommaren kan du också placera Fredsgrönskan utomhus. Den trivs att bo trångt, så du behöver inte plantera om den lika ofta. Sticklingar kan enkelt tas från blad och stjälk. Peperomia obtusifolia är en frisk växt som sällan angrips av skadedjur, och den är även djurvänlig.

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.