Skötselråd Calathea - Plantredo

Skötselråd Calathea

Calathea kommer ursprungligen från Central- och Sydamerika, det finns flera hundra arter inom Calathea familjen men specifikt för Calatheor är deras snyggt mönstrade blad som finns i flertalet olika färger..
Skötselråd Monstera Du läser Skötselråd Calathea Tar ca 6 minuter att läsa Nästa Skötselråd Monstera

Calathea kommer ursprungligen från Central- och Sydamerika, det finns flera hundra arter inom Calathea familjen men specifikt för Calatheor är deras snyggt mönstrade blad som finns i flertalet olika färger, nyanser och former. Bladen är ett konstverk i sig och ser ut att vara målade i penseldrag och det hörni är det inte alla växter som kan skryta med! Vill du leva ett långt och lyckligt liv ihop med din Calathea har du våra bästa tips nedan 👇🏼

Skötselråd
Eftersom Calathea växer vild i regnskogsområden gillar dem värme och fukt, så en temperatur på minst 18 grader är att föredra. Håll jorden lätt och jämt fuktig och placera din Calathea ljust till halvskugga men undvik direkt solljus. Eftersom Calathea är en frusen liten växt så undviker hon helst kalla drag, något som kan vara extra viktigt att tänka på den kalla årstiden om du har fönster och dörrar som drar kallt! Torr luft är hon inte heller något fan av så en dusch då och då gör henne överlycklig, vi lovar. Omplantering görs helst under våren i vanlig blomjord gärna med lite extra perlite eller lecakulor tillsatt. Vill du ge din Calathea näring gör du det under växtsäsongen från tidig vår till höst.

Calatheas Blommor och Blad

I vilt tillstånd blommar calathea! Som krukväxt är det däremot mer sällsynt men det går att få vissa sorter av calathea gå i blom. Det är då små gula, lila eller vita blommor som visar sig under sommaren. De här blommorna har en asymmetrisk struktur med tre kronblad och tre fristående foderblad. Jämfört med de dekorativa bladen har blommorna inte riktigt samma van Gogh-ådra. I och med att bladen på calathea har så vackert färgade mönster är det bladen snarare än blommorna som utmärker växten. Ett antal krukor med den här dekorativa växten räcker gott för att skapa en färgklick på ett blomsterbord. Dessutom är bladen välsmakande för fjärilslarver från Central- och Sydamerika. Förutom föda till fjärilslarver används bladen utav lokalbefolkningen i regioner där calathea växer vilt till att slå in bland annat matvaror med. I till exempel norra Brasilien är det vanligt att använda bladen som omslag för att skydda färsk fisk. Ett annat användningsområde är att tillverka vackra koger av bladen, något som ursprungsbefolkningen i Colombia gör.

Olika sorter av Calathea

Det finns flera hundra olika sorter av calathea men det är bara cirka 15 stycken som går att hitta som krukväxt i Sverige. Namnen på de olika varianterna ger ofta en fingervisning om hur de ser ut. En populär sort är Kalatea Medallion ‘Goeppertia veitchiana (syn. Calathea veitchiana)’. Den har stora ovala blad med ett mönster i olika gröna nyanser på ovansidan av bladen medan undersidan är lila. Marmorblad ‘Goeppertia insignis (syn. Calathea lancifolia)’ heter en annan calathea som har ett grönt reliefmönster på ovansidan och en violett undersida. Bladen är långa och spetsiga. Påfågelsblad ‘Goeppertia makoyana (syn. Calathea makoyana)’ har ljusgröna blad med mörkgrönt mönster och en rödaktig undersida. Det finns också en sort som heter Network ‘Goeppertia kegeljanii (syn. Calathea musaica)’. Den har blad med mosaikformat mönster som ger intryck av att flimra lite lätt. Kalatea Freddie ‘Goeppertia concinna Freddie (syn. Calathea Concinna Freddie)’, som inte helt chockerande nog ibland kallas för Zebra Plant eller Prayer Plant, har djupt gröna blad med ljusare gröna zebraränder som ger växten ett slående och dramatiskt utseende. Ytterligare en sort är Rundkalatea ‘Calathea orbifolia (syn. Goeppertia orbifolia)’ som har stora och runda blad, med ränder i nyanser av grått och grönt. Vågbladskalatea ‘Goeppertia rufibarba (syn. Calathea rufibarba)’ har ett tätt bladverk av gröna blad med vågiga kanter och en rödlila undersida. Den här sorten brukar dessutom blomma. En av de mer dekorativa sorterna av Calathea är Bredkalatea ‘Goeppertia roseopicta (syn. Calathea Roseopicta)’ som har tätt växande mörkgröna blad med rosa mönster.

Föröka Calathea – stickling eller rotskott?

För att föröka din calathea är det rotskott som gäller. Det är inte att rekommendera att ta sticklingar från en calathea, då det sällan lyckas att de får rötter. Vad du bör göra istället är att dela upp en moderplanta i två eller flera delar. Om du vill föröka den här dekorativa växten så välj en calathea som är frisk, hälsosam och tillräckligt stor. Då är chansen större att både den och delningarna utvecklas till fina exemplar. Lyft varsamt upp hela växten ur krukan. Frigör därefter försiktigt rötterna från jorden. I nästa steg letar du upp ett eller flera rotkluster som du klipper loss med en sekatör eller en vass sax. Om moderplantan är tillräckligt stor kan du dela av flera nya plantor. Plantera sedan moderplantan och rotskotten på nytt i egna krukor. Vattna och sköt dem som du gjort tidigare så att de kan rota sig och bilda nya vackra plantor. Efter ett tag har du förhoppningsvis två eller flera nya dekorativa plantor av calathea.

Är Calathea giftig för djur?

Calathea är en djurvänlig växt som inte är farlig för din hund eller katt. Förutom sina vackra blad är det därför en stor favorit bland både människor och djur!

Sammanfattning

Calathea är ett släkte av färgrika växter med stora blad i olika former, exempelvis ovala och långsmala. Det finns flera hundra olika sorter av calathea men endast cirka 15 stycken säljs som krukväxt i Sverige. Bladen har dekorativa mönster, ofta i varierande färger mot en grön bas. Undersidan är däremot lila eller rödlila. Calathea växer vilt i den tropiska regnskogen i Central- och Sydamerika. Det innebär att den trivs i ett varmt och fuktigt klimat. Vattna därför ofta men i små mängder och duscha bladen regelbundet. Se även till att placera växten varmt och ljust, dock inte i starkt solsken då plantan är van vid ljus som filtreras av regnskogens övre bladverk. I vilt tillstånd blommar calathea men som inomhusväxt är det mer ovanligt, även om vissa sorter är villiga att gå i blom. Jämfört med de dekorativa bladen är blommorna dock ganska obetydliga. Om du vill föröka din calathea gör du det bäst genom att klippa av ett eller flera rotskott. Det är alltså inte rekommenderat att ta sticklingar från calathea.

 

Relaterade Produkter

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.