Därför älskar vi terrakottakrukor - Plantredo

Därför älskar vi terrakottakrukor

Terrakotta härstammar från det italienska "terra cotta" som betyder bränd lera på svenska. Ett mycket passande namn för en kruka som är känd för sin rödbrända färg..
Växter som trivs i skugga Du läser Därför älskar vi terrakottakrukor Tar ca 3 minuter att läsa Nästa Växter för hemmakontoret

Terrakottakrukor - vad är det?
Mycket bra fråga! Terrakottakrukor, eller lerkrukor som de också kallas, är vackra och funktionella krukor drejade i en speciell typ av lera. På senare tid har de blivit mycket populära att använda för både inomhus- och utomhusväxter.

Vilka är fördelarna med terrakottakrukor?

Fördelarna med terrakottakrukor är många:

  • Materialet är väldigt hållbart och har inga typiska problem som rost, algbildning eller mögel.
  • De blir bara vackrare med tiden tack vare den vita patinan som uppstår när man vattnar växterna.
  • Krukorna har alltid dräneringshål vilket är jätteviktigt för att inte riskera att skada rötterna om man råkar vattna för mycket.
  • De går både att använda i fönsterkarmen och ute på balkongen då de tål väder och vind.
  • Det finns alltid passande fat att köpa till.

Men den allra största fördelen med terrakottakrukor jämfört med krukor i glas, plast eller metall är att materialet är poröst, vilket betyder att vatten och fukt kan fara mellan insidan och utsidan av krukan genom lerans porer. När man vattnar en växt som står i en terrakottakruka kommer fukten sakta men säkert att sugas ut från jorden, föras genom krukan för att sedan avdunsta ut i rummet. En jättebra egenskap för växter som vill torka upp mellan varje vattningstillfälle, men även för alla som har tendens att vara lite för generösa när de vattnar. Genom att hålla jorden relativt torr minimerar man inte bara risken att skada växten utan skyddar den även från vattenälskande ohyra som sorgmygg. Föredrar man att vattna växterna underifrån fungerar systemet lika bra på andra hållet. Fyll då bara fatet med vatten så kommer det snabbt att gå genom krukan ut i jorden.

Använder man dem på något speciellt sätt?
Ett tips är att blötlägga krukan någon timme innan plantering vilket gör att jordens naturliga fukt håller längre, det är såklart ingen katastrof om man glömmer. Det är även viktigt att vattna lite mer frekvent än man brukar i och med jorden torkar upp snabbare än i en kruka gjord av plast eller glas.

Här på Plantrédo har vi ett stort sortiment av terrakottakrukor i olika färger och storlekar så att både du och din växt kan hitta er nya favorit kruka. Klicka här för att komma till alla våra krukor!

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.