Växter som trivs i skugga - Plantredo

Växter som trivs i skugga

Handen på hjärtat nu - hur många gånger har det inte hänt att en växt har fått gå komposten till mötes på grund av felaktig placering? En, två, tre... för många kanske?
Giftiga växter för katter Du läser Växter som trivs i skugga Tar ca 3 minuter att läsa Nästa Därför älskar vi terrakottakrukor

Oavsett antal så är det ingen konstig händelse med tanke på att de flesta växter är oerhört petiga med vilket ljusläge de vill stå i. För mycket sol skapar förödande brännskador hos vissa, medan för lite sol får andra att tappa bladen i ett enda svep. Det gäller alltså att ha lite koll på preferenserna för att välja rätt växt till rätt plats så att alla förblir glada och nöjda. Ljusa fönsterbrädor och soldyrkande plantor brukar inte vara svårt att pussla ihop, men hur är det med växter och skugga? Finns det några växter att välja till hemmets mörka vrår? Absolut! Utbudet är till och med relativt stort. Det gäller bara att veta vilken typ av skugga det handlar om för att välja rätt. 

Hel eller halvskugga?

När man tittar på platser som inte får något direkt solljus kan man dela upp dem i två olika lägen. Om platsen varken är solig eller mörk brukar man säga att den är i halvskugga, eller att den får indirekt solljus. Det kan till exempel vara TV-bänken mitt emot fönstret, hyllan ett par meter in i rummet eller badrummet som bara har en symbolisk ljusöppning i taket. Läget liknar den naturliga miljö som många av våra krukväxter härstammar ifrån och är utmärkta ställen att placera dem på. I den här typen av skugga kan man ha växter som:

 • Monstera
 • Kalatea
 • Moses stentavlor
 • Vissa hoyor
 • Blodbräken, Älghornsbräken och andra slags Bräken/Ormbunkar

Rotera runt växterna

En plats som å andra sidan är helt eller nästan helt solbefriad kallas istället för en plats i helskugga. En hall helt utan ljusinsläpp är ett sådant ställe, eller ett badrum som saknar fönster. Tyvärr så finns det inga växter som stormtrivs i helskugga - sol är ju en av de tre byggstenar som plantor behöver för att överleva. Däremot så finns det gott om växter som tolererar det! Sköter man om dem väl så kommer de att förbli gröna och frodiga, men inte växa särskilt snabbt. De kommer med största sannolikhet inte heller att blomma. Vill man få växten att växa på trots läget är ett bra knep att ha två skuggtolererande växter som roterar mellan en helskuggig och en ljusare plats. En annan sak att tänka på är att växter som står mörkt dricker mindre vatten än vanligt. Det gäller alltså att hålla koll på hur mycket man vattnar för att inte riskera att skada rötterna. Växter som fungerar i helskugga är till exempel:

 • Ampellilja
 • Svärmorstunga
 • Silverkalla
 • Garderobsblomma
 • Gullranka
 • Klätterkalla

Här på Plantredo går det att filtrera utbudet efter ljusläge genom att klicka på "filtrera"-knappen. Där kan man välja att endast se växter som passar i svagt, lagom eller starkt ljus beroende på vad man letar efter, bra va! 

Relaterade Produkter

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.