Hur blir jag av med ohyra på mina växter?

Varför drabbas min växt av ohyra?
Det är viktigt att komma ihåg att små insekter på växter eller i jorden är helt normalt. Det behöver nödvändningsvis inte vara ett tecken på att din växt är sjuk eller att du misskött den. Under naturliga förhållanden är vanligtvis en riklig insekts-fauna knuten till växterna. Många insekter är nämligen så små att de förblir osynliga för oss, de syns alltså inte ens när vi noga inspekterar växten.

Sen finns det dessvärre insekter som din växt kan ta skada av, så kallad ohyra och dessa bör du vara observant på. De kan komma pga att din växt är stressad av olika anledningar. Växten kanske får för mycket ljus, står för mörkt, får för mycket vatten eller så kanske den lever i en för torr miljö. Men de små rackarna kan också komma via luften utifrån eller åka snålskjuts på dig om du vistats ute eller i någon annans hem där ohyra finns. Nedan har vi listat upp de vanligaste ohyran som kan kan angripa din växt, hur de ser ut, hur du förbygger uppkomsten och hur du bekämpar dem. 

Sorgmygg
Sorgmygg är små insekter som surrar och flyger runt våra växter, dessa är vanligt förekommande i naturen och kan ibland följa med jorden vi köper och där lägger de sina ägg. Fullvuxna sorgmygg gör ingen skada på din växt däremot kan larverna i jorden skada mindre rötter på små växter och sticklingar. Om de sprider sig kan det ju såklart kännas mindre trevligt att ha små mygg flygande runt växterna hemma. Sorgmyggen lägger ägg i fuktig jord, och kommer därför ofta av att du övervattnat din växt. 

Bekämpa sorgmygg
Det går inte att förhindra att sorgmyggen lägger ägg när de väl har kommit, där emot kan du göra det så ogästvänligt som möjligt i krukan.

  • Eftersom att de trivs när det är fuktigt, var noga med att låta jorden torka upp ordentlig mellan vattningarna, har du en kruka med dränering kan vattning på fatet vara att föredra.
  • Du kan också täcka jordytan med exempelvis lecakulor, bark eller dekorationssten, vilket gör det svårare för myggen att ta sig ner till jorden och lägga fler ägg.
  • Ställ ut små koppar med en koncentrerad blandning av vatten, ekologisk honung och några droppar diskmedel, som myggen dras till.
  • Stick ner några tändstickor med svavel i jorden.
  • Lägg eller häng upp gulklister tejp i anslutning till din växt. 

  Spinnkvalster
  Spinnkvalster är ett litet kryp på mindre än en halv millimeter. Den angriper växten så att bladen missfärgas i grågul ton, för att sedan vissna och falla av. På hårt angripna växter kan en slöja av tunna trådar synas, vilket påminner om spindelnät. Under bladen brukar de små krypen och dess ägg synas. 

  Bladlöss, Sköldlöss & Ullöss
  Bladlöss är små gröna eller gula insekter som är ca 1,5-2,5 mm långa, det finns många olika sorters bladlöss och dessa har en förmåga att föröka sig mycket snabbt. Angreppen leder till att knoppar och blad missfärgas, missbildas (rullar ihop sig eller blir buckliga) och tillslut vissnar. Bladen upplevs ofta klibbiga och det är pga lusens avföring. Denna lilla växtutplånaren hittar du ofta under bladen. Sköldlöss kan bli upp till 4,5 mm lång, de är gula, gulvita eller bruna och sitter ofta på bladen. Den kan orsaka gula, förkrympta och krusiga blad. Växten blir också ofta ”klibbiga” av sköldlössens sockerhaltiga avföring. Ullusen är nära släkt med sköldlusen och den är ca 3 mm lång och ger liknande skador som sköldlössen. Denna lilla rackare håller oftast till i bladhörn, mellan stjälkar och förgreningar.

  Trips 
  Trips är en liten gul eller brunsvart insekt med vingar bara är 1-2 mm stor. Trips lägger ägg på växtens blad eller i blomknoppar och ger vita eller silverskimrande partier som skada på växten, du kan även se spår av avföringen i form av små svarta prickar. 

  Förebygg och bekämpa ohyran
  Det mest effektiva du kan göra för att förebygga uppkomsten av ohyra är såklart att se till att din växt trivs och mår bra. Det vill säga att den får rätt mängd ljus, vatten och näring, en välmående växt är mer motståndskraftig mot olika typer av angrepp. Förutom rätt typ av skötsel ha som rutin att titta till dina växter då och då, undersök bladen, stammarna och jorden, på så sätt upptäcker du angreppet i tid. I ett tidigt skede räcker det oftast med att klippa bort det angripna bladet, eller gnugga bort krypen med fingrarna eller en trasa. Men har angreppen gått längre än så, kan det behövas andra metoder för att bli av med ohyran. Om du haft oturen att få ohyra på dina växter, tänk på att isolera de angripna växterna under behandlingen.

  Behandla med såpvatten
  En miljövänlig behandling mot ohyra är såpvatten, gör en koncentrerad blandning bestående av vatten och grönsåpa ca 1 dl såpa och 5 dl vatten. Torka växten med såpa blandningen på en trasa eller/och spraya på den, om du väljer att spraya försök att täcka jorden. Upprepa behandlingen med täta mellan rum och ha tålamod, hårt angripna växter kan ta tid att behandla! Viktigt är också att inte placera växten i solen under och strax efter behandlingen då bladen kan få brännskador. Biter inte detta på ohyran kan du även pröva att addera lite t-sprit i bladningen eller ta lite t-sprit på en tops eller trasa och badda det drabbade området. 

  Har du inte tålamodet eller om såpa blandningen mot förmodan inte skulle fungerar på din angripna växt, finns olika nyttodjur eller kemiska bekämpningsmedel. bekämpningsmedlen är tyvärr mindre miljövänliga och är därför inte högst på vår priolista eller något vi vill rekommendera, så försök hålla dig till såpan eller nyttodjuren! 

  Ps. Grönsåpa fungerar också alldeles utmärkt i förebyggande syfte, spraya eller torka av bladen på dina växter då och då med lite mindre koncentrerad såpablandning för att undvika uppkomsten av ohyra och på köpet får du rena och fina växter!

  Till alla artiklar

  Shoppa växter

  Hitta din växt


  Gröna Nyheter

  "Jag är inte besatt av växter, jag tycker bara att varje kvadratmeter behöver ha en"

  Filippa Blancér - Grundare Plantredo