Hur man tar sticklingar

Du måste inte alltid köpa dina växter, utan du kan faktiskt öka antalet växter hemma alldeles på egen hand. Genom att antingen ta sticklingar eller dela på en växt utökar du helt på egen hand din lilla djungel. De flesta växterna kan förökas i jord men en del kan även klara sig i vatten, detta beror på att de har utvecklats i en miljö som tillåter det. Exempel på växter som klarar sig i vatten är Palettblad, Monstera, Klätterkalla och Garderobsblomma. Nedan har vi punktat upp hur du tar dina sticklingar steg för steg.

Ta sticklingar

  • På stjälken på din växt finns små knoppar och när du tar din stickling beskär växten under en sådan knopp, varför? jo för där kommer nämligen ett litet rotsystem växa ut.

  • Klipp bort alla blad nertill på sticklingen och lämna ca 2 till 4 blad högst upp. Ju större stickling med fler blad tar längre tid på sig att skapa rötter.

  • Väljer du att sätta din stickling i vatten tänk på att byta ut vattnet då och då för att undvika algbildning. Har du din stickling i en genomskinlig vas placera den inte i solljus, då rötter inte trivs i ljus miljö. 

  • Väljer du att sätta din stickling i jord, välj en liten kruka och använd dig av genomsläpplig jord, som såjord. Vattna försiktigt så att rötterna inte ruttnar, men var uppmärksam så att den inte torkar ut.

Lycka till med utökandet av din djungel!

    "Jag är inte besatt av växter, jag tycker bara att varje kvadratmeter behöver ha en"

    Filippa Blancér - Grundare Plantredo