Plantera din nya gröna kompis - Plantredo

Plantera din nya gröna kompis

Behöver jag plantera om min nya växt? svar ja. Men innan vi förklarar varför, grattis till din nya gröna vän! Nu kommer det första steget i växtföräldraskapet: omplantering. När du köper din nya växt, kommer den ofta i en plastkruka som växten oftast redan vuxit ur, växten behöver därför en ny kruka med mer plats att växa i..
Vilket ljus behöver din växt? Du läser Plantera din nya gröna kompis Tar ca 2 minuter att läsa Nästa Hur man tar sticklingar

Behöver jag plantera om min nya växt?
När du köper en nya växt kommer den ofta i en plastkruka som växten oftast redan vuxit ur, växten behöver därför en ny kruka med mer plats att växa i. Behåller du din växt i en för liten kruka kommer växten sluta växa och med tiden bli ledsen och värsta fall dö då den försöker anpassa sig till det lilla växtutrymme den har, och det vill du ju såklart inte!

Vilken storlek på kruka ska jag välja?
När du planterar om din växt bör du inte gå upp mer en en till två storlekar ( ca 2cm - 7cm). Planterar du i en för stor kruka riskerar du nämligen att jorden inte torkar upp ordentligt mellan vattningarna vilket lätt resulterar i övervattning, något som kan skada rötterna och i värsta fall kan orsaka dina urfina växts död. 

Kruka med eller utan dräneringshål? 
Vi på Plantredo rekommenderar i första hand en kruka med dräneringshål, då det minskar risken för att växten står med fötterna (rötterna) i blöt. Med dräneringshål på din kruka blir alltså vattningen ett snäpp enklare att lyckas med, men självklart går det an att ha växter i kruka utan dränering, du behöver bara vara lite extra försiktig med vattningen. 

Vilken kruka ska jag satsa på? 
Vårt råd är att satsa på en kruka gjord av ett poröst naturmaterial då jorden torkar jämnare i en kruka av lera än i en kruka gjord exempelvis av plast. Vi har en förkärlek för terrakotta! men material som keramik, sten och glas går förstås också finemang.  

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.