Vilket ljus behöver din växt? - Plantredo

Vilket ljus behöver din växt?

Alla levande ting behöver mat och vatten, för växter är ljus mat. De använder den i en process som kallas fotosyntes, där ljusets energi fångas av kloroplaster och gynnar flera metabola reaktioner. En av dessa är att skapa socker (mat) för växter, ju mer ljus en växt utsätts för desto mer energi kommer den att skapa och ju snabbare kommer den att växa..
Varför du behöver växter i ditt liv! Du läser Vilket ljus behöver din växt? Tar ca 3 minuter att läsa Nästa Plantera din nya gröna kompis

Växter behöver ljus mer än något annat, det är en förutsättning för alla viktiga växtfunktioner. Här berättar vi om varför, hur mycket och vilken typ av ljus dina växter behöver för att blomstra här. 

Varför behöver växter ljus?
Alla levande ting behöver mat och vatten, för växter är ljus mat. De använder den i en process som kallas fotosyntes, där ljusets energi fångas av kloroplaster och gynnar flera metabola reaktioner. En av dessa är att skapa socker som är mat för växter, ju mer ljus en växt utsätts för desto mer energi kommer den att skapa och ju snabbare kommer den att växa.

Ljus är energi som kommer i varierande våglängder, var och en med en motsvarande färg. Växter uppfattas gröna för att de speglar grönt ljus, därför är grönt ljus värdelöst för växter. I stället behöver växter ljus som de kan absorbera och använda, som blått, orange/gult, rött, violett osynligt ljus som UV-ljus från solen och infrarött ljus. Ljuset är också baserat på intensiteten dvs. hur starkt ljus som når växten. Ju mer ljus som når växten desto mer energi fångas vilket i sin tur leder till att din planta växer snabbare (beroende på vilket ljus växten föredrar såklart). 

Reducerat ljus
Ljus studsar från alla möjliga vinklar utomhus, även i skugga. När vi tar in växter i inomhus miljö måste vi tänka på att vi reducerar ljuset ordentligt för växterna då vi ofta har endast en källa av ljus i form av ett fönster, vilket gör att vinklarna blir mycket färre och ljuset studsar mindre. Därför bör du tänka på vilka ljus förhållande din växt vill ha och inte bara placera ut den på måfå. 

Starkt, svagt eller lagom?  
Direkt solljus betyder att det inte finns något emellan ljuset och din växt som filtrerar ljuset, något som till exempel en gardin eller ett träd skulle kunna göra. Direkt solljus kan exempelvis vara ett fönster i söderläge. Kaktusar, Aloe Vera, Sansevieria är växter som gärna står i direkt solljus.

Måttligt eller lagom ljus är istället ljus som har blivit filtrerat på vägen till din växt. Till exempel en gardin mellan växten och ljuset i ett soligt fönster. Allt som delvis blockerar vägen mellan din växt och ljuskällan skapar ett måttligt ljus. Ett exempel från naturen är växter som växer lågt under exempelvis högre träd, de högre träden tar en del av ljuset vilket gör att det skapar ett måttligt ljus åt de lågväxta växterna. Växter som vill ha det här ljuset har inte utvecklats för att hantera de hårda strålarna av det direkt solljuset och mår därför inte bra om du ställer dem i ett gassande söder fönster. 

Svagt ljus betyder att direkt solljus inte alls kommer att nå din växt, den står förmodligen några meter från ljuskällan eller en bit in i rummet, En del växter föredrar den här typen av ljus medan andra kan överleva i det utan att egentligen föredra det, glöm inte att mindre ljus innebär mindre vattning för din växt. 

Tänk på att ljusförhållandena för dina växter förändras beroende på tid på dagen och årstid. Håll koll på hur ljuset förändras i ditt hem under året och placera dina växter där efter. Ett plus med det är ju att det alltid är härligt med en liten ommöblering då och då i hemmet.

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.