Hur och när byter jag jord? - Plantredo

Hur och när byter jag jord?

Om det är din första säsong som stolt plantförälder så kanske du står inför en uppgift som kan tyckas svår – nämligen att veta hur och när du ska plantera om dina inomhusväxter.
Hur väljer jag rätt växt till mitt hem? Du läser Hur och när byter jag jord? Tar ca 2 minuter att läsa Nästa Hur mycket behöver jag vattna min växt?

Hur och när byter jag jord?

Om det är din första säsong som stolt växtförälder kanske du står inför en uppgift som kan tyckas svår – nämligen att veta hur och när du ska omplantera dina inomhusväxter.
 
Med tiden kan jorden i krukan bli utarmad på näring, och rötterna kanske har vuxit mycket om du har haft växten under en tid. Genom att byta jord kan du göra underverk för dina krukväxter. Jordbytet gör att nya rötter kan bildas och bättre ta tillvara på näringen i jorden. Den bästa tiden att byta jord är tidigt på våren när ljuset återvänder och våra gröna vänner får energi att växa igen. Självklart kan du plantera om under resten av året också, men våren är att föredra.

För långsamt växande växter kan det räcka att byta jord vartannat eller var tredje år. Snabbväxande växter behöver en större kruka varje år eller till och med flera gånger per år, eftersom den gamla krukan kommer vara fylld av rötter. Alla behöver utrymme för att växa, och det gäller även din växt.


Så här gör du när du ska byta jord:

 1. Vattna växterna ordentligt kvällen innan för att det ska bli lättare att få ut dem ur den gamla krukan.

 2. Ta försiktigt loss växten genom att vända upp och ner på den och greppa jorden och växten med ena handen samtidigt som du drar bort krukan med den andra handen. Om jorden sitter fast, kan du knacka krukan försiktigt mot bordskanten för att lossa den.

 3. Klipp bort fula och överflödiga rötter med en vass sax, sekatör eller kniv och ta bort all löst sittande jord. Om det behövs, beskär även toppen genom att ta bort långa skott och utstickande grenar.

 4. Välj en kruka med en diameter som är 2-3 cm större än den gamla krukan.

 5. Fyll botten på den nya krukan med jord.

 6. Efter omplanteringen behöver växten extra omsorg. Se till att jorden hålls fuktig utan att bli för blöt och skydda växten från starkt solljus, särskilt om du har beskurit rötterna ordentligt.

 

Verktyg som kan vara bra att ha:

 • Jord
 • Lecakulor
 • Rena krukor
 • Sax eller sekatör
 • Blompinnar
 • Vatten och vattenkanna

Relaterade Produkter

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.