Skötselråd Monstera Variegata - Plantredo

Skötselråd Monstera Variegata

Monstera Variegata är mångas drömväxt och inte konstigt då det vitgröna bladen inte är av denna värld. Efterfrågan är enorm och sprids genom drömiga växtbilder och filmer på både Instagram, Pinterest och Tiktok. Efterfrågan är faktiskt väldigt mycket större än vad marknaden kan erbjuda det är också därför denna växt anses väldigt exklusiv.
Skötselråd Hibiscus Du läser Skötselråd Monstera Variegata Tar ca 3 minuter att läsa Nästa Skötselråd Maranta leuconeura
Vad är egentligen en variegerad växt?

Att en växt är variegerad eller brokbladig som de också kallas betyder att bladen är flerfärgade, i detta fall vit och grön. Det vita kan framträda i ränder, fläckar eller helfärgade blad. Det vita i bladen beror på brist av klorofyll som är det gröna pigmentet som finns i växter, alltså som ett naturligt färgämne som ger växter dess gröna fantastiska färg. Klorofyllen fyller en viktig funktion i fotosyntesen vilket är den process då växter omvandlar vatten, koldioxid och solljus till socker och syre. Bristen på klorofyll betyder att växten har mindre energi vilket i sin tur resulterar i att växten både blir känsligare och växter långsammare än sina helgröna kompisar.

Varför är Monstera Variegata så dyr?

Själva variegeringen på en Monstera Variegata uppstår från början som en spontan mutation på en helgrön Monstera Deliciosa. Efter Mutationen tenderar den dock ofta att återgå till sitt vanliga gröna jag. Varför gör den det? jo för att i naturen betyder den vita variegeringen en mycket svagare växt med brist på klorofyll som har sämre chans till överlevnad. Därför gör naturen allt den kan för att återgå till ursprungs varianten, en överlevnads strategi helt enkelt.

Detta gör att denna växt är svårodlad då den växer långsammare, är känsligare och att det inte finns någon garanti att den inte återgår till sitt helgröna jag. Dessa faktorer gör att odlare inte kan förse marknaden med den höga efterfrågan som finns och att växterna därför blir väldigt dyra. Hur du tar hand om din Monstera Variegata

Eftersom Monsteran är en tropisk växt trivs den bäst i varmt fuktigt klimat som inte under stiger 18 grader. Placera din Monstera Variegata så ljust som möjligt utan att den står i direkt solljus, den tolerera även halvskugga under det ljusaste månaderna. Vattna din Monstera 1 till 2 gånger i veckan beroende på säsong, vattna rikligt men var noga med att låta den torka upp mellan vattningarna. Under tidig vår till höst kan du blanda i en dos näring i vattnet 1-2 gånger i månaden.

Spraya gärna bladen några gånger i veckan, och var extra noga med detta under den torra kalla vinterperioden för att få upp luftfuktigheten kring växten. Har du turen att din Monstera Variegata växer så det knakar och du behöver plantera om den gör det under växtsäsongen vår till höst. Välj en kvalitativ blomjord och tillsätt helst något dränerande som små lecakulor eller perlite då monsteror vill ha en luftig miljö runt rötterna och är känsliga för övervattning. Därför kan det även vara att föredra en kruka med dräneringshål där överflödigt vatten kan rinna av. Du minskar då risken för att övervattna din växt och där med risken för att rötterna kvävs.

Psst.. om vi inte utgår ifrån att det är just de vackra vita bladen vi är ute efter när vi vill ha en Monstera Variegata, är just det helvita bladen faktiskt dåliga nyheter, om du frågar naturen själv alltså. Även blad med mindre inslag av vitt är känsliga och får lätt bruna partier och bladkanter. Detta gör att även om du tar hand om din Monstera Variegata efter konstens alla regler och är världens bästa växtförälder faktiskt får räkna med att denna vita skönhet får ett och annat brunt blad. Charmen med en levande växt är väl ändå att även små skavanker kan göra växten ännu vackrare och mer unik.

Relaterade Produkter

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.