Den stora vattningsskolan - Plantredo

Den stora vattningsskolan

För att bli en grym Planter är det fördelaktigt att vara expert på en ganska enkel men ack så viktig grej – vattning. Frågorna kan vara många. Vilken tid på dagen är växterna törstiga? Vill dom ha en hel vattenkanna eller bara en lätt skvätt? Här bjuder vi på några enkla knep för att aldrig övervattna din växt igen!
Topp 5 växter för ditt hemmakontor Du läser Den stora vattningsskolan Tar ca 4 minuter att läsa Nästa Den stora terrakottaskolan!
För att bli en grym Planter är det fördelaktigt att vara expert på en ganska enkel men ack så viktig grej – vattning. Frågorna kan vara många. Vilken tid på dagen är växterna törstiga? Vill dom ha en hel vattenkanna eller bara en lätt skvätt? Glömmer du att vattna på flera veckor för att sedan ge din stackars växt frekventa kallsupar? Här bjuder vi på några enkla knep för att aldrig övervattna din växt igen!

Morgonstund har guld i mund

Något vi lärt oss vid det här laget är att växter inte skiljer sig särskilt mycket från oss människor – vi alla behöver kärlek och vatten, samt har olika personligheter och behov. Men det finns ett generellt tips för alla växter. Det finns nämligen en ideal tid på dygnet när växterna helst vill ha sin vattendos: på morgonen. Och det finns faktiskt en logisk förklaring, att innan solen skiner på växterna behöver de fyllas på med vätska för att undvika överhettning under dagens starka soltimmar.

Planera mera

Precis som vissa planerar in träningspass, möten eller andra veckovisa aktiviteter kan det vara bra att planera in en dag och tid i veckan då du vattnar dina växter. Sätt ett alarm på mobilen eller planera in vattning på en lucka i ditt schema. Då får växterna regelbundna vattningar och du behöver inte stressa över att växterna glömts bort.

Det där med “lagom” mycket vatten…

Trots att vi lever i landet lagom kan det vara svårt att veta vad just en lagom mängd vatten är. En tumregel: ungefär en till två deciliter åt gången är ypperligt för de flesta växter. Blommande växter behöver vattnas runt två gånger i veckan, medan gröna växter nöjer sig med en gång i veckan. Detta varierar också beroende på årstid och klimat. Är det varmare ute brukar växterna behöva vattnas oftare än under kallare årstider.

Lita på känslan

Har du en tendens att ge lite för mycket av det goda till dina växter?
Läs vårt blogginlägg 
Om du har övervattnat din växt för att diagnosticera din växt med övervattning. Men här kommer ett snabbt och handfast tips – lyft på innerkrukan.

Är den lätt? Tung? Känns den ovanligt lätt kan du med gott samvete ge den vatten, men är den tung finns det gott om vatten i jorden. Kom ihåg att alltid hälla av vattnet om det sipprar ut i fatet, om du har ett sådant. Växten vill inte stå i vätska. Och en gammal goding: precis som du slänger upp fingret i luften för att mäta vind, kan du stoppa ner fingret i jorden för att ta tempen på vattningsbehovet. Blött? Allt är lugnt. Torrt? Vattna på!

Duscha bladen ibland

Dina växter kan behöva en dusch då och då för att hålla sig fräscha. Större växter kan du bokstavligen ställa i duschen och spola av alla blad med din duschslang, medan kranen i köksvasken funkar utmärkt på dem mindre. Trots allt har många växter sitt ursprung i tropiska klimat och är därför vana med hög luftfuktighet. Inte konstigt att vårt torra, kalla klimat i Norden får dom att rugga till! För att hjälpa växterna att känna sig som hemma, kan det därför vara fördelaktigt att småspraya dom lite ibland. Inte bara ökar det luftfuktigheten temporärt, det håller även bladen dammfria. Och dammfria betyder mindre risk för ohyra och såklart en mer glowy look. Dammet täpper även igen bladens porer och hindrar dom från att ta upp fukt och syre. 

Nu kan du känna dig som rena vattenguden Poseidon!

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.