Den stora terrakottaskolan! - Plantredo

Den stora terrakottaskolan!

Visste du att terrakotta är italienska för bränd lera? Det är nämligen så att terra betyder jord och cotta betyder bränd, och eftersom lerkrukor är gjorda av lera som bränts i ugn kom namnet terrakotta!

Den stora vattningsskolan Du läser Den stora terrakottaskolan! Tar ca 7 minuter att läsa Nästa Ska du odla i kruka eller inte?

Fördelar med terrakottakrukor

Visste du att terrakotta är italienska för bränd lera? Det är nämligen så att terra betyder jord och cotta betyder bränd, och eftersom lerkrukor är gjorda av lera som bränts i ugn kom namnet terrakotta!

Människan har gjort krukor av lera sedan hon blev bofast. Innan dess var de för tunga och opraktiska att ha med vid förflyttningar. Förutom att krukor av lera är vackra finns det både fördelar och nackdelar med att plantera i sådana. Leran är ett poröst material, vilket innebär att krukan kan andas så att vatten kan avdunsta genom krukans väggar. Varma dagar är det extra viktigt att tänka på det. Du måste nämligen vattna oftare eftersom jorden torkar ut fortare i terrakottakruka (-or). Å andra sidan innebär det också att krukan suger åt sig fukten i luften när det är möjligt. Temperaturen i en lerkruka är dessutom mer konstant. Eftersom både luft och fukt transporteras genom lerväggarna är risken mindre att jorden i en terrakottakruka blir överhettad under varma dagar. Om du planterar dina favoritväxter eller plantor i lerkruka (-or), ger du dem en växtplats som är vacker och hållbar i dubbel bemärkelse.

Så planterar du i en terrakottakruka

För att en växt som tagits från sin naturliga miljö ska kunna trivas och utvecklas i en kruka är det viktigt att, så långt som möjligt, återskapa de livsförutsättningar som den har i naturen. Eftersom lerkrukan är tillverkad av ett jordartsmaterial blir växtplatsen mer lik växtens naturliga förutsättningar än i planteringskrukor av plast. Det är värt att eftersträva så långt det går, eftersom växtens rötter då får en bättre livsmiljö. När du ska plantera i terrakottakruka är det viktigt att den är ren så att inte sjukdomar förs över till den nya plantan. Kom också ihåg att lägga en krukskärva över dräneringshålet så att inte jorden ramlar ut. Fyll därefter på med ny näringsrik jord. Sedan för du över de växter du ska sätta i jorden från sina planteringskrukor och fyller på med ytterligare jord om det behövs. Kom ihåg att inte låta krukan bli bräddfull med jord, eftersom det behöver finnas utrymme för bevattning. Ställ slutligen krukan utomhus eller inomhus på lämplig plats och ge alltid växten vatten efter omplantering.

Se vårt blogginlägg om hur du planterar din växt här!

Terrakottakrukor utomhus eller inomhus

En terrakottakruka med en lavendel på terrassen eller en liten lerkruka med en calathea på fönsterbrädet är vackert och det går lika bra att ha lerkrukor utomhus som inomhus. När du ska ha krukor utomhus är det dock några saker du behöver tänka på. Utekrukor måste vara mer robusta än inomhuskrukor, eftersom frosten kan göra att dina krukor spricker. För att förhindra att det sker finns det speciella terrakottakrukor som tillverkats med mer tålig lera och en tillverkningsprocess som ger en härdigare kruka. En sådan kruka kan du lämna ute över vintern för att pryda din balkong eller altan med en vacker vinterväxt. Med en vanlig terrakottakruka finns däremot risken att den spricker när fukten i godset fryser till is. Se därför till att du förvarar dina växter som står i terrakottakruka frostfritt under vintern. Om du inte har möjlighet att ställa undan dem i exempelvis ett ljust garage är det bättre att tömma krukorna och ställa undan dem tills dess att risken för frost är över efter vintern.

Så rengör du terrakottakrukor

Innan du planterar i en tidigare använd terrakottakruka måste du rengöra den. Det kan nämligen finnas rester av mögelsporer, löss och annan ohyra kvar i krukan. För att inte föra vidare eventuella sjukdomar till växten du ska plantera är det viktigt att krukan är fri från smuts. Det inte särskilt svårt att rengöra en terrakottakruka, som tur är. Börja med att skrapa bort all gammal jord och rotrester med exempelvis baksidan av en kniv så att du inte skadar lerkrukan. Rengör därefter ordentligt med skurborste och ljummet såpvatten. Grönsåpa tar effektivt död på mögelsporer och på så vis får du enkelt bort eventuell mögel på dina lerkrukor. Nästa steg är att få bort de vita avlagringar som kan uppstå på en terrakottakruka. För att få bort de vita avlagringarna skurar du med en blandning av vatten och vinäger. Om du däremot tycker att det ger dina krukor en vacker patina kan du låta den vara kvar. Det påverkar nämligen inte växten, då avlagringarna beror på salt- och kalkrester i vattnet.

Måla dina terrakottakrukor!

Det går alldeles utmärkt att måla terrakottakrukor. Det är även ett väldigt enkelt och roligt DIY-projekt som ger dig möjligheten att skapa din alldeles egna unika kruka i hemmet. Eftersom lerkrukan kommer i kontakt med både jord och vatten, även om du har den inomhus, bör du måla din terrakottakruka med utomhusfärg. Börja med att måla hela krukan utvändigt. Använd även en liten pensel så att du kommer åt i kanter och eventuella detaljer. Lämna krukans botten omålad tillsvidare. Låt därefter krukan torka i två timmar innan du slutligen målar utsidan av botten. Ett annat alternativ om du har ont om tid är att hänga upp krukan på en krok med hjälp av ståltråd. Då kommer du åt att måla hela krukan på en gång. Om du inte tycker att en strykning täcker tillräckligt, upprepar du hela proceduren när färgen har torkat. När du målar är det viktigt att du täcker hela utsidan med färg, på så sätt får lergodset hjälp att behålla fukten i krukan. Du bör dock lämna insidan av krukan omålad eftersom leran behöver kunna ventilera. Kom ihåg att röra om i färgen innan du börjar måla.

Sammanfattning

Terrakottakrukan har fått sitt namn efter de italienska orden för bränd lera. Det är ett poröst material och därför extra lämpligt att använda till krukor. I en lerkruka kan jorden nämligen både andas och suga upp eller avdunsta fukt vid behov. På så vis är växtplatsen i en lerkruka mer lik växtens naturliga betingelser, vilket är värt att eftersträva. Då trivs nämligen dina krukväxter bättre. Innan du planterar i en terrakottakruka är det viktigt att den är ren från jord och rotrester samt fri från mögelsporer och ohyra. Du rengör krukan enkelt med borste och ljummet såpvatten. Vita avlagringar är inte farliga utan kan ses som en vacker patina. En lerkruka passar lika bra inne på fönsterbrädan som ute i trädgården eller på altanen. Tänk bara på att inte låta lerkrukan stå ute hela året då den är känslig för frost och riskerar att spricka när det fryser på vintern. Om du tröttnar på terrakottafärgen går det utmärkt att måla dina krukor. Använd utomhusfärg och kom ihåg att måla hela krukan utvändigt.

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.