Ska du odla i kruka eller inte? - Plantredo

Ska du odla i kruka eller inte?

Ska du odla i kruka eller inte? Här finns allt du behöver veta!
Den stora terrakottaskolan! Du läser Ska du odla i kruka eller inte? Tar ca 4 minuter att läsa Nästa Tips till hur du håller växter vid liv under semester!
Nu när du har fått hem din växt kan det vara frestande att odla om den från sin plastbytta till en kruka direkt

Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge – att hålla ut tills växten har fått anpassa sig i sin nya miljö kan faktiskt ge ett mer framgångsrikt resultat.

Tro det eller ej – växter kan faktiskt bli stressade av att flytta till nya miljöer! De behöver tid att få anpassa sig till nya ljus, luftfuktigheter och temperaturer. Så, låt din växt stanna kvar i sin trygga plastbytta tills dess att den vant sig vid alla nya omständigheter. 

Börja med att placera din växt på det ställe där du vill att den ska stå. Låt den acklimatisera i cirka 2-3 veckor. Under vår och sommar acklimatiserar växten snabbare, vilket gör att du kan korta ner tiden. Efter denna invänjningsperiod kan du bestämma dig för att låta den stå som den gör, eller plantera om växten i en tjusig kruka. Så länge växten ser frisk ut och rötterna har plats att växa så behöver du däremot inte plantera om den – det är helt och hållet upp till dig!

Fördelarna med plastbytta

Vissa föredrar att behålla sina växter i plastbyttan de odlats i under flera månader. Det finns flera fördelar med att göra det. Till exempel är det…

… lätt att vattna: Plastbyttor har dräneringshål som gör att du inte behöver vara lika uppmärksam när du vattnar.

… smidigt att använda dekorativa krukor: Plastbyttan ger dig möjlighet att använda dekorativa krukor som inte har dräneringshål (à la cachepot), men fungerar som ett fat och fångar upp överflödigt vatten som rinner ut.

… lättare att flytta: Flytta enkelt din växt med plastbytta från en dekorativ kruka till en annan när du fräschar upp din inredning, utan att behöva plantera om din växt.

… enkelt att anpassa till årstid: Om det är höst eller vinter är växten halvt i dvala och växer långsamt, därför behöver den inte extra utrymme eller nya näringsämnen.

När är det dags att flytta din växt från sitt barndomshem (plastbyttan) till sin studentlya (krukan)?

Visste du att inomhusväxter har ett säsongsschema? Den bästa tiden att ändra omständigheterna för din växt, oavsett om du bara vill ge den ny jord eller ge den mer utrymme till att växa i en större kruka, är under våren och sommaren. Det är då växter får mer energi från solen och lättare kan utnyttja de nya näringsämnena och växa i det extra utrymmet växten får i en större kruka.

… Så, när ska man börja överväga att plantera om sin växt till en kruka?

Okej, så du kan behålla din växt i sin plastbytta om du föredrar det. Men när är det lämpligt att plantera om den i en kruka? Om vi bortser från estetiska preferenser kan du följa dessa dessa måttstockar: 

  • Den har vuxit ur sin plastbytta. Om du ser att rötterna börjar växa genom dräneringshålen i botten av plastbyttan är det ett tecken på att växten behöver mer space. Rötterna kan också driva växten upp ur plastbyttan och göra så att den blir övertung och lätt faller. Förutsatt att det inte är vinter kan du också märka att växten växer långsammare än normalt. Och är växtens storlek tre gånger (eller mer) storleken på plastkrukan, ja – då är den redo att flytta hemifrån. 
  • Torr jordblandning. Om din växts jordblandning torkar ut snabbare än vanligt och kräver tätare vattningar kan det vara ett tecken på att växten vill byta kruka.
  • Det är säsong: Din växt kan behöva en färsk jordblandning och mer utrymme när årstiden går över till vår och sommar.

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.