Tips till hur du håller växter vid liv under semester! - Plantredo

Tips till hur du håller växter vid liv under semester!

Oavsett om du ska tillbringa en långhelg på stranden eller åka tur och retur till rymden, vill vi att dina krukväxter ska hålla sig glada och friska medan du är ”out of office”.
Ska du odla i kruka eller inte? Du läser Tips till hur du håller växter vid liv under semester! Tar ca 5 minuter att läsa

Förbered växterna och koppla av under semestern

Oavsett om du ska tillbringa en långhelg på stranden eller åka tur och retur till rymden, vill vi att dina krukväxter ska hålla sig glada och friska medan du är ”out of office”. Det enda du behöver göra är att förbereda dina växter innan du åker, så att du kan fokusera på viktigare saker under din resa, typ som starkt solskydd och en bra bok!

Ljus och temperatur

Ju mer solljus din växt får, desto mer törstig blir den med tiden. Växter använder mest vatten under en process som kallas transpiration, och transpirationstakten är beroende av och ökar med mängden solljus som växten får.

För att dina växter inte ska vissna på grund av vattenbrist medan du är borta kan du flytta dem lite längre bort från deras naturliga ljuskälla. Placera dem mitt i rummet så att värmen och ljuset från fönstren inte torkar ut dem så snabbt som vanligt. Även om det är en växt som behöver solljus kan den hantera en eller två veckor med lägre än idealiskt ljus.

När du är hemma igen kan du flytta tillbaka dina växter till sin vanliga plats. Och som alltid – oavsett om du är hemma eller borta – lämna aldrig en luftkonditionering på eller nära en krukväxt. Även om det är en lyx för människor, tenderar en AC att beröva inomhusmiljön av den värme och fuktighet som de flesta tropiska växter längtar efter.

Fuktighet

Om du planerar att vara borta i mindre än en vecka, bör det räcka med att vattna dina växter noggrant före avresa. Se bara till att du vattnar växter med torr eller mestadels torr krukväxtjord. Låt allt överflödigt vatten rinna ut från din krukväxt innan du åker iväg, så att krukväxterna är fuktiga utan att dina växter badar i ett fat med vatten, som i sin tur kan locka skadedjur eller leda till rotröta. Observera att detta bara är nödvändigt för växter som behöver vattnas en gång i veckan eller mer. Dina torra krukväxter, som succulenter och kaktusar, kommer att klara sig i en vecka eller två utan vatten.

Om du planerar att vara borta i mer än en vecka kan du förbereda din växt på andra sätt. Beroende på resans längd och växtsortimentet kan du testa ett av följande tips eller kombinera de som du har behov och möjlighet av att använda. 

  1. Lägg till lavastenar, gödsel eller träflis på toppen av plantans mark för att hjälpa till att hålla fukt innan du vattnar den torra jorden rikligt. En fuktig tidning kan också göra susen. Detta hjälper jorden att hålla sig fuktig längre.
  1. Vattna din växt noggrant och täck sedan alla blad med en genomskinlig plastpåse, vilket skapar ett provisoriskt växthus. Se till att skära ett par snitt i plasten för att möjliggöra god luftcirkulation så att växten kan andas. Du kan även använda pinnar för att hålla uppe påsen.
  1. Fyll en grund bricka med små stenar och häll över vatten så att det knappt täcker stenarna. Ställ din växt ovanpå stenarna, vattennivån ska vara så låg så att växten inte vidrör vattenytan, tanken är att detta bara ska bidra till ökad luftfuktighet och fuktnivåer, utan att leda till övervattning eller rotröta. 
  1. Flytta dina fuktighetsälskande växter till ett badrum (förutsatt att du har ett fönster som ger lite naturligt ljus) eller ett annat litet rum och låt de stå tillsammans. Ju mindre rummet är, desto lättare är det för dina växter att behålla fukt.
  1. DIY-kapillära självbevattningssystem med hjälp av veke eller tomma flaskor:
  • Sänk ned den ena änden av veke i ett vattenfat (välj storleken på vattenbehållaren baserat på hur länge du ska vara borta) och den andra änden av veke i växtens krukväxtblandning. Din växt kommer att dra det vatten den behöver genom veken medan du är borta.
  • Fyll gamla plast- eller glasflaskor med vatten och punktera flaskans lock. Se till att hålet är tillräckligt litet så att vatten släpps långsamt över tiden. Vänd den fyllda flaskan upp och ner och stick flaskans lock – med det lilla hålet – djupt ner i din krukväxt.
  • Ring en vän. Om du kommer att vara borta en längre tid (över en månad) är det alltid bäst att gå på den gamla goa metoden och ha en vän eller granne som växtvakt.

Beskärning

Förutom att beskära bort döda och ohälsosamma blad kan du skära bort alla knoppar och blommor som vanligtvis kräver mer frekventa vattningar för att hålla sig frisk.

Tipsen ovan gäller mestadels tropiska växter. När det gäller torktoleranta växter som kaktusar, garderobsblommor och svärmorstungor kan de gå över en månad utan att behöva vatten, såvida de inte placeras i direkt solljus. Kort sagt – om du gillar att åka på spontana resor är torktoleranta växter växterna för dig!

Oavsett vilka förberedelser du gör, är en sak säker – inget slår känslan av att komma hem till friska och glada krukväxter. De har såklart saknat dig också.

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.