Aglaonema är en skuggväxt som härstammar från Filippinerna och är en toppenväxt för dig som bor mörkt och har svårt att få dina växter att överleva. Eller kanske gillar du bara att inreda med växter längre in i rummen, även för dig är detta den perfekta växten! Aglaonema finns i många olika sorter med allt från rosa, vita och gröna blad. De gröna sorterna kallas ofta för Silverkalla på svenska, de olika sorterna föredrar dock lite olika ljusförhållanden. De gröna Aglaonema vill gärna stå skuggigt och trivs i mörka hörn, den skuggig placering är lika med ännu vackrare blad. Det ljusare och mer färgglada sorterna med vita och rosa inslag föredrar där emot en ljus till halvskuggig placering men undvik direkt solljus.
Skötselråd
Silverkallan är en tålig växt som inte alls ställer höga krav på dig som växtförälder. Den kan placeras i allt från ljust, halvskugga till skugga. Naturligt lever den i en varm och fuktig miljö i täta skogar, därför är den känslig för direkt solljus och kalla drag. Du behöver inte vattna din Silverkalla allt för mycket eftersom den ofta är placerad lite mörkare. Håll gärna jorden lätt och jämt fuktigt, även om den tål att torka upp. Spraya gärna bladen då och då och klippa bort eventuella blommor, efter blomning kan den nämligen få små röda bär och dessa är giftiga!
Omplantering av Silverkalla
Efter som Silverkallan växer långsamt, behöver du inte omplantera växten särskilt ofta. Den trivs så pass bra i trängre miljöer, och meddelar när det är dags att flytta genom att helt enkelt växa ur nuvarande kruka. Det blir aktuellt när bladverket vuxit sig stort. Känner du för att snitta din Silverkalla för omplantering funkar det alldeles utmärkt. Då gäller det att snitta uppifrån och ner. Detta ger allra bäst förutsättningar för rötterna. Silverkallan tar tacksamt emot näringsrik jord, detta genom flytande näring. Mellan april och september får du gärna ge den näring varje vecka, medan under vintermånaderna behövs det inte i samma utsträckning. När det kommer till jord vid omplantering, föredrar Silverkallan vanlig blomjord. Helst en kombination av mullrik och porös jord som är fattig på kalk.
Är Silverkalla djurvänlig?
Växten innehåller ämnen som kan leda till sveda i munnen och magproblem om man förtär den, så håll djur borta.
Sammanfattning
Den klassiska Silverkallan som är en storfavorit i många svenska hem. Med ursprung från indonesiens regnskogar, trivs den här växten allra bäst i hög luftfuktighet och huserar helst i skuggigt läge. Förutom att bara vara vacker, är den även tålig, lättskött och smart! Den renar nämligen luften i ditt hem alldeles utmärkt, precis som sin systerväxt Rosenkalla. Placera den med stor fördel i badrummet, där klimatet passar den perfekt. Undvik gärna att utsätta Silverkallan för kyla under 12 grader, samt att ställa den i ett soligt läge – här är helt enkelt “lagom” ledordet. Kort sagt, är Silverkallan en solklar tiopoängare. Växten omplanteras gärna när den vuxit till sig ordentligt, men tack vare att trivs i trängre miljöer behövs det inte särskilt ofta. Storfavorit i den lättskötta kategorin.