Sötselråd Fönsterfikus - Plantredo

Sötselråd Fönsterfikus

Fönsterfikusen eller Ficus Elastica som den också heter är en art från familjen mullbärsväxter och den härstammar från norra Indien och Sydostasien..
Skötselråd Philodendron Birkin Du läser Sötselråd Fönsterfikus Tar ca 7 minuter att läsa Nästa Skötselråd Philodendron Birkin

Fönsterfikus Robusta | Ficus Elastica ‘Robusta’

Fönsterfikusen eller Ficus Elastica som den också heter är en art från familjen mullbärsväxter och den härstammar från norra Indien och Sydostasien. Den kan också ibland kallas för gummiträd då det går att utvinna ett material ur saven med gummiliknande egenskaper. Fönsterfikusen har varit en populär krukväxt i Sverige sedan 30-talet då den faktiskt var en av det mest populära växterna i svenska hem. Inte svårt att förstå då den har vackert mörkgröna läderaktiga blad med röda nerver samtidigt som den är mycket lättskött.

Skötselråd

Fönsterfikus Robusta härstammar från tropiska miljöer och trivs därför bäst i fuktiga omgivningar. Trots det är den en mycket tålig växt som, till skillnad från sina fikussläktingar, klarar av torr inomhusluft. Placera Fönsterfikus Robusta på ett fönsterbräde utan direkt solljus, undvik drag och håll temperaturen över 12 grader. Om den utsätts för starkt solljus under långa perioder kan bladkanterna brännas. Vid söderlägesfönster kan en gardin användas för att dämpa direkt solljus om du vill placera växten där. För en större golvväxt är närhet till ett fönster att föredra.

För att hålla din Fönsterfikus fin, vattna den regelbundet med generösa vattningar. Se dock till att jorden torkar ut mellan vattningarna, och överväg att använda en fuktmätare om du är osäker. Fikusen trivs där den står och gillar inte att flyttas runt mycket. Om du vill ändra dess plats, flytta den gradvis för att undvika bladförlust. Under vintern, som är växelns viloperiod, vara extra försiktig med att flytta den, eftersom den är känsligare för bladskador.

Ge växten krukväxtnäring i vatten ungefär en gång i månaden mellan vår och höst. Fönsterfikusen uppskattar även att få sina blad sprayade med vatten eller torkade av med en fuktig trasa. Det hjälper växten att hålla sig ren och ökar dess motståndskraft mot skadedjur. En regelbunden dusch, ungefär en gång i veckan, hjälper också till att bevara det blanka och fina utseendet.

Plantera om din Fönsterfikus Robusta

När din fönsterfikus robusta har flyttat in hos dig och börjat känna sig som hemma kan det vara dags att plantera om den. Detta görs bäst på vårkanten, precis som för alla växter. Därefter bör du plantera om fönsterfikusen i vanlig blomjord minst en gång per år för bästa resultat. Men det räcker med att plantera om den vart tredje år så länge du förnyar jorden årligen eller tillsätter dränerande substrat, men skippa extra näring då den får så mycket av mikro- och makroämnen i den nya jorden de första fem, sex veckorna. Du kan även blanda ned lite material som pimpsten eller perlite i blomjorden då det hjälper jorden att vara lucker och fin.

Stamma upp din Fönsterfikus

Du kan enkelt stamma upp alla dina fikusar på egen hand. Stamning innebär att man tar bort de lägst sittande grenarna så att kronan hamnar högre upp och stammen syns bättre. Beskär grenverket nära stammen nerifrån och upp till den höjd du vill ha, några decimeter eller flera meter. Det bästa med stamning på fikusar är att uppstammade fikusar har en längre livslängd än andra populära uppstamningsväxter som palettblad eller elefantöra.

Så här gör du för att växten ska grena sig!

Fikonträdet har potential att bli mycket stor, och om man vill behålla dess storlek eller forma det vackert är det viktigt att beskära det regelbundet. Kom ihåg att den vita växtsaften kan irritera huden, så se till att tvätta händerna noggrant efter hantering. Om du önskar att fikonträdet ska grenas sig är det en bra idé att toppa plantan. Men var försiktig och undvik att beskära för hårt, eftersom växten kan "blöda" om det görs för kraftigt. Vänta helst till våren och utför beskärningen så varsamt som möjligt.

För att uppmuntra till grenande kan du använda den avklippta toppen som en stickling. Plantera den i såjord och låt den bilda rötter, vilket ger upphov till en ny växt.

Sticklingar och skott

Precis som när du beskär växten för att få den att grenas kan du använda toppen för att göra sticklingar. Ta en lagom lång bit, ungefär tre till fyra blad plus ett par centimeter naken stam, och placera den i vatten. Det tar oftast några veckor innan rötter börjar utvecklas, men så snart du har fått några centimeter rötter kan du plantera om sticklingen i en liten kruka med väldränerad jord. Sticklingen kommer att växa uppåt och börja förgrena sig, likt moderplantan.

Tänk dock på att undvika detta under fikusens vintervila (november till mars), eftersom den inte vill bli störd då. Om du inte vill använda vatten kan du istället använda krukor med såjord eller en blandning av sand och krukväxtjord. Sätt en plastpåse över krukorna, gör små hål i plasten och placera krukan på en ljus plats.

Varför får min Fönsterfikus gula blad?

Får din fönsterfikus gula blad kan det finnas flera orsaker. De vanligaste är övervattning eller näringsbrist, eller en kombination av båda. För att undvika detta är det viktigt att se till att jorden har torkat upp innan du vattnar. Eftersom fönsterfikusen är känslig för att flyttas kan detta också orsaka gula eller fallande blad.

Det är en robust växt, men den kan reagera starkt genom att tappa hälften av sina blad på bara några dagar om den störs under sin vintervila. Om du misstänker att din fönsterfikus har gett upp, kan du göra ett enkelt test genom att skrapa på det yttersta lagret av barken på stammen. Ser det brunt ut en bit in är det ett tecken på att det är Game Over. Är det grönt eller vitt finns det hopp om att rädda den!

Är Fönsterfikus Robusta giftig för människor och djur?

Fönsterfikusar är giftiga för djur. Den vita saften i växten kan skada matsmältningssystemet om den äts och irritera huden på människor. Tänk på detta när du beskär växten eller tar sticklingar.

Sammanfattning

Fikonträdet, eller Fönsterfikus Robusta som det också kallas, är en populär och lättskött växt. Ursprungligen från Östasien, där det kan bli över 30 meter högt, men de inomhusodlade sorterna håller sig mycket mer hanterbara i höjd. Om du tar väl hand om din Fönsterfikus Robusta kan den växa upp till 3 meter med blad som är cirka 15-20 cm stora. Detta kommer dock ta en väldigt lång tid!

Denna växt trivs bäst i en fuktig och ljus inomhusmiljö, men den klarar också av torr luft bra. Under vintern går Fönsterfikusen in i viloläge, så var försiktig med att flytta den runt då, eftersom den blir extra känslig för bladskador. Den föredrar att vara stilla under den tiden.
En extra bonus med Fönsterfikusen är dess superkraft som luftrenare. Bladen absorberar små skadliga partiklar från luften och lagrar dem. Du kan också enkelt beskära växten för att få den att grenas ut, och du kan använda de avklippta topparna för att skapa nya sticklingar.

Om du märker att bladen blir gula, kan det vara ett tecken på övervattning eller näringsbrist, eller en kombination av båda. Var uppmärksam på vattningsbehoven och se till att ge växten rätt mängd näring.

En viktig notering är att Fikussläktet är giftigt för djur, så se till att hålla det utom räckhåll för dina pälsklingar. Med rätt omvårdnad kommer din Fönsterfikus Robusta att vara en vacker och hälsosam tillskott till ditt hem!

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.