Skötselråd Palettblad - Plantredo

Skötselråd Palettblad

Palettbladen har funnits i svenska hem sedan flera generationer tillbaka och har återigen blivit en favorit i många hem. Palettblad är inte bara väldigt dekorativ med sina fantastiska färgskiftningar, den är också väldigt lättskött och enkel att föröka med sticklingar.
Skötselråd Fiolfikus Du läser Skötselråd Palettblad Tar ca 9 minuter att läsa Nästa Skötselråd Elefantöra

Palettblad | Coleus

Palettbladen har funnits i svenska hem sedan flera generationer tillbaka och har återigen blivit en favorit i många hem. Palettblad är inte bara väldigt dekorativ med sina fantastiska färgskiftningar, den är också väldigt lättskött och enkel att föröka med sticklingar. Därför har det blivit populärt att både få ge och ta emot sticklingar av palettblad mellan vänner. Palettblad kommer ursprungligen från sydöstra Asien har det vetenskapliga namnet Solenostemon scutellarioides. Det tidigare namnet var Coleus, ett namn som ofta används fortfarande. Men kärt barn har många namn, och så gäller även för Palettblad som också kallas för Nässelblomma, Rumnässla eller Nälla (Nellor). Palettblad finns i ett antal olika sorter och kan ha alla möjliga härliga färgkombinationer på bladen, förutom möjligtvis blå. Vanligt förekommande är mönster i röd, grön och rosa. Den är fantastisk som krukväxt och kan bli stor som ett träd. Palettblad fungerar även bra som utplanteringsväxt, men då under varmare klimat.

Skötselråd

Palettblad är tropiska växter som placeras i ljusa och varma miljöer för att överleva vintern. Växten är otroligt känslig för kyla, och det är inte konstigt om bladen blir bruna och dör under Sveriges kalla vintrar. Palettblad kan stå utomhus, men då bör du vattna växten två gånger om dagen under de varma månaderna. Har du växten inne bör du vattna varannan eller var tredje dag, oftare om luften hemma är torr. De gillar varken torr jord eller fuktig jord så vattna växten lagom mycket regelbundet. De återhämtar sig snabbt och sträcker på bladen så snart jorden blir fuktig igen. Ett praktiskt tips är att blanda i vattenhållande kristaller i jorden. Placera palettblad ljust, men inte i direkt söderläge eftersom bladen då lätt kan få brännskador. Ljusmängden bestämmer bladens färg, står den för mörkt försvinner färgen och står den mer ljust utvecklas färgen till intensiva toner. Plantera din växt i en kruka med högkvalitativ jordblandning och dräneringshål för att förhindra rotröta. Palettblad behöver regelbunden gödsling och beskärning. Palettblad är väldigt lättskötta och växer ganska fort, utan att behöva särskilt mycket näring. En halv dos under växtsäsongen räcker. Du kan också föröka din palettblad genom att skära av flera kvistar från din växt och placera i glasburkar med vatten. Då blir även din moderväxt extra fyllig och tät!

Olika sorters Palettblad

Det finns många olika sorters palettblad som ser olika ut och växer på olika sätt. Vissa sorters palettblad kan bli mer än en meter på både höjden och bredden, som ett stort träd, andra sorter växer lägre och mer på bredden. Några sorter av alla fantastiska palettblad är Black Dragon, China Rose, Gilda, Pinata, Flora, Ruby Road, Alligator Alley, Sunset Boulevard, Crown Jewel, Wizard Scarlet, och Alligator Alley Main Street. Ja, det finns ett gäng!

Hur du planterar om din växt

Om du köper palettblad tidigt på säsongen brukar den växa en hel del i början. Detta innebär att du kan behöva plantera om växten för att den ska må bra. Du kan också plantera ut ditt palettblad utomhus, där den trivs bra både i kruka, rabatt och ampel. Palettblad anpassar sin tillväxt efter storleken på krukan. Använd en kruka med dräneringshål eftersom vatten är en viktig faktor för att få ett frodigt palettblad. Plastkruka är också ett bra alternativ eftersom det håller fukten bäst.

Inomhus eller utomhus?

Du kan ha ditt palettblad både inomhus och utomhus, men det finns vissa saker du bör tänka på inför din placering. Om du väljer att ha ditt palettblad inne gäller skötselråden som nämnts ovan, men även krukväxterna som stått inomhus gillar att flyttas ut på sommaren. Om du väljer att flytta ut ditt palettblad kan du i princip sätta den var du vill – både i kruka och i rabatt – eftersom den lätt anpassar sin storlek efter storleken på planteringsplatsen. Det är en perfekt växt att ha i utekruka och den går även att samplantera med andra härliga växter, till exempel pelargonier. Var försiktig med direkt solljus bara, så bladen inte bränns. Tänk dock på att den är mycket frostkänslig när du planterar den ute, så ta in den i god tid innan nattfrosten kommer. Tänk också på att se över så att ditt palettblad inte fått ohyra när du tar in den fram mot vintern. När våren kommer så gäller det att klippa ner växten ordentligt annars kommer det inga nya skott.

Få en fylligare växt med beskäring

Vill du att ditt palettblad ska bli stor och buskig så är det viktigt att beskära växten redan från start. När du påbörjar beskärningen tidigt kan du klippa precis ovanför det nedersta bladparet för att växten ska börja förgrena sig redan där. Detta leder till att växten inte blir lika ranglig utan får en buskigare och frodigare siluett direkt. Vissa sorter behöver toppas för att förgrena sig bra. Då tar du bara bort det allra översta skottet några millimeter över ett bladpar. En annan viktig sak är att knoppa av blommorna direkt när de dyker upp för att växten ska kunna lägga sin energi på sin fina färg i bladen. Risken finns att blomman tar all energin från växten så att bladen tappar färg om du inte gör detta.

Ta sticklingar av palettblad

Om du inte har plats eller lust att övervintra ditt palettblad så kan du istället välja att ta sticklingar på din växt från slutet av säsongen. Sticklingarna kan du enkelt förvara på en fönsterkarm eller under ett växtljus. Vill du föröka ditt palettblad genom att ta sticklingar så kan du göra detta under vår- och sommarsäsongen. Detta är mycket enkelt och vanligt när det kommer just till palettblad! Börja med att klippa av en topp med cirka sex blad. Nyp bort det nedersta bladparet och sätter sticklingen i en kruka med blomjord. Det tar oftast bara ett par veckor för sticklingen att bilda rötter. När ditt palettblad börjar växa kan du ta en större kruka för omplantering. Eftersom palettblad växer fort kan du behöva plantera om växten flera gånger under en och samma säsong. Du kan också välja att sätta din stickling i en glasburk eller vas med vatten för att få de första rötterna att bildas. Något som många inte känner till är att du kan ta sticklingar av en bit av stammen, och nödvändigtvis inte från toppen på skottet. Palettblad kan också förökas från fröer som bör sås relativt tidigt på säsongen eftersom de tar lång tid på sig att utvecklas.

Varför tappar mitt Palettblad sina blad?

Palettblad brukar inte tappa sina blad, men om den gör detta så kan det bero på tre saker. Det första är att palettbladet fått för mycket eller för lite vatten. Det andra är ett tecken på att palettbladet behöver planteras om till en större kruka. Det tredje är brist på ljus som oftast sker under hösten. Då gör palettbladet sig av med sina gamla blad för att ge näring och växtlighet till sina nya blad.

Hur du räddar ditt Palettblad från ohyra

Oftast drabbas inte palettblad av ohyra, men de kan ibland drabbas av gröna bladlöss, vita flygare, spinn och mjöldagg. Om ditt palettblad fått trips kan det vara bra att ge växten en dusch med vattensprutan emellanåt, eftersom dessa små kryp trivs bäst där det är torrt och varmt. Även spinn och mjöldagg trivs där det är torrt, så testa att höja luftfuktigheten och duscha med svalt vatten upprepade gånger om din växt drabbats av det. Palettblad är känsliga för besprutning och bladen blir lätt fläckiga, svarta i kanterna och trillar ofta av. Därför kan det vara bra att ta en lätt såpblandning eller växttvätt som är mer skonsam mot växten. Vid lindriga angrepp kan du klämma ihjäl de löss du ser, eller plocka bort blad där du ser att vita flygare har satt sig på undersidan och duscha växten.

Är Palettblad en giftig växt för djur?

Nja, bladen kan orsaka utslag och leda till olika hälsoproblem vid förtäring. Palettblad har dock en låg giftighet som sällan är dödlig. Många klassar palettblad som helt ofarlig för djur, andra menar att det finns risk för att palettblad som har behandlats med någon form av gift, exempelvis Provado, kan vara farliga för både människor och djur, och vissa påstår att palettblad innehåller en olja som är giftig för katter och hundar, som kan orsaka hudirritationer och brännskador om djuret inte behandlas direkt. Eftersom det är så spridda meningar om just palettblad, där vissa säger att de är helt ofarliga och andra säger att de är giftiga, rekommenderar vi dig som har en hund eller katt hemma att rådfråga med en veterinär.

Sammanfattning

Palettblad kommer ursprungligen från sydöstra Asien har det vetenskapliga namnet Solenostemon scutellarioides. Det tidigare namnet var Coleus, ett namn som ofta används fortfarande. Palettblad är inte bara väldigt dekorativ med sina fantastiska färgskiftningar, den är också väldigt lättskött och enkel att föröka med sticklingar. Den är fantastisk som krukväxt och kan bli stor som ett träd. Palettblad fungerar även bra som utplanteringsväxt, men då under varmare klimat. Palettblad är tropiska växter som placeras i ljusa och varma miljöer för att överleva vintern. De gillar varken torr jord eller fuktig jord så vattna växten lagom mycket regelbundet. Du kan också plantera ut ditt palettblad utomhus, där den trivs bra både i kruka, rabatt och ampel. Vill du att ditt palettblad ska bli stor och buskig så är det viktigt att beskära växten redan från start. Vill du föröka ditt palettblad genom att ta sticklingar så kan du göra detta under vår- och sommarsäsongen. Oftast drabbas inte palettblad av ohyra, men de kan ibland drabbas av gröna bladlöss, vita flygare, spinn och mjöldagg. Vi rekommenderar att rådfråga med en veterinär om palettblad är giftig för din hund eller katt.

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.