Skötselråd Elefantöra - Plantredo

Skötselråd Elefantöra

Elefantöra vars vetenskapliga namn är Pilea peperomioides kännetecknas av sina runda gröna blad (som liknar elefantöron!). Detta är en väldigt älskad växt då den är så pass söt, lättskött och dessutom lätt att ta sticklingar på!
Skötselråd Palettblad Du läser Skötselråd Elefantöra Tar ca 3 minuter att läsa

Elefantöra | Pilea Peperomioides

Elefantöra vars vetenskapliga namn är Pilea peperomioides kännetecknas av sina runda gröna blad (som liknar elefantöron!) och härstammar från bergstrakterna i sydvästra Sichuan och västra Yunnan, i Kina. Pilea är en favoritväxt för många som kan växa till sig rejält på ljusa platser i hemmet. En charmig klassisk växt i svenska hem som kom till Sverige relativt sent under 40-talet, då den norska missionären Agnar Espegren tog med sig ett exemplar hem från Kina. Eftersom det egentligen aldrig fanns någon offentlig efterfrågan på denna växt, odlades den aldrig kommersiellt förrän i slutet av 2010-talet. Pileas är en del av brännässlor-familjen, Urticaceae. Växter i denna familj har vanligtvis stickande hårstrån fyllda med irriterande histaminer och vissa Urtica används som örtte för olika blod- och menstruationsbesvär.

Skötselråd

Elefantöra är en lättskött växt som mår bra av ljus men inte direkt solljus. Desto mindre direkt solljus den får desto större blad kommer den att få. Vattna växten 1 till 2 gånger i veckan beroende på säsong och låt den torka upp lätt mellan vattningarna. Spraya gärna bladen för att de inte ska torka ut och få fula kanter. Ibland kan bladen få vita prickar som beror på salter och kemikalier i vattnet du ger den. Växten trivs i normal rumstemperatur och rumsfuktighet. Temperaturen bör helst inte gå under 10°C. Om du ger den rätt förutsättningar kommer Elefantörat att växa ordentligt och du kan även enkelt ta sticklingar och plantera om.

Ta sticklingar på Elefantöra

Elefantöra är väldigt lätt att ta sticklingar på, den skjuter nämligen ofta ut små skott längst moderstammen som du kan klippa av och göra till en egen liten växt. Tänk då på att ta lite större skott och att klippa av de så nära moderstammen som möjligt.

Vanliga problem

Det är i allmänhet en mycket lättsam växt. Kan få spindkvalster och mjöllöss som kan behandlas med veckovisa sprayer av trädgårdsolja (Neem). Om växten ser vissen ut eller har krullande blad och torr jord kan det bero på undervattning. Gulnande blad och svarta stjälkar beror istället på övervattning.

Är Elefantöra farlig för djur?

Elefantörat är djurvänlig vid mindre kvantiteter. Vid större mängd kan elefantörat ge magbesvär.

Sammanfattning

Elefantöra vars vetenskapliga namn är Pilea peperomioides kännetecknas av sina runda gröna blad (som liknar elefantöron!) och härstammar från bergstrakterna i sydvästra Sichuan och västra Yunnan, i Kina. Elefantöra är en lättskött växt som mår bra av ljus men inte direkt solljus. Om du ger den rätt förutsättningar kommer Elefantörat att växa ordentligt och du kan även enkelt ta sticklingar och plantera om. Elefantörat är djurvänlig vid mindre kvantiteter. Vid större mängd kan elefantörat ge magbesvär.

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.