Skötselråd Fiolfikus - Plantredo

Skötselråd Fiolfikus

Fiolfikusen är en vacker fikus med stora fiolformade blad som glänser och skapar dynamik i hemmet. Växten härstammar från Afrika och är en kompakt variant som växer upprätt och även kallas Bambino.
Skötselråd Gullranka N'Joy Du läser Skötselråd Fiolfikus Tar ca 6 minuter att läsa Nästa Skötselråd Palettblad

Fiolfikus | Ficus Lyrata

Fiolfikusen är en vacker fikus med stora fiolformade blad som glänser och skapar dynamik i hemmet. Växten härstammar från Afrika och är en kompakt variant som växer upprätt och även kallas Bambino. Snurra gärna på bladen då och då så att alla blad får ljus. Fiolfikusen är hemkär och gillar inte att bli flyttad alltför ofta. Var försiktig om du flyttar runt den, och var beredd på att den kan få en chock och därmed tappar blad.

Skötselråd

Fiolfikusen mår som bäst i indirekt solljus och snurras gärna då och då så att alla blad får ljus. Låt den stå lite varmare och fuktigare för att den ska frodas. Se till att toppjorden blir torr innan du vattnar den och vattna ordentligt när du väl gör det. Fikusen trivs bäst i lite fuktigare luft och varmare temperatur, så spraya gärna bladen då och då. Fiolfikusen har stora blad och för att den ska må som bäst så torka gärna av bladen med en fuktig trasa så att bladens “porer” inte täpps igen av damm. Fiolfikusen är hemkär och gillar inte att bli flyttad alltför ofta. Om du flyttar den så var beredd på att den får en “chock” och tappar blad.

Plantera om din Fiolfikus

När din Fiolfikus har flyttat in hos dig och börjat känna sig som hemma kan det vara dags att plantera om den. Detta görs bäst på vårkanten, precis som för alla växter. Därefter bör du plantera om fikusen i vanlig blomjord minst en gång per år för bästa resultat. Men det räcker med att plantera om den vart tredje år så länge du förnyar jorden årligen eller tillsätter dränerande substrat, men skippa extra näring då den får så mycket av mikro- och makroämnen i den nya jorden de första fem, sex veckorna. Du kan även blanda ned lite material som pimpsten eller perlite i blomjorden då det hjälper jorden att vara lucker och fin.

Stamma upp din Fiolfikus

Du kan enkelt stamma upp alla dina fikusar på egen hand. Stamning innebär att man tar bort de lägst sittande grenarna så att kronan hamnar högre upp och stammen syns bättre. Beskär grenverket nära stammen nerifrån och upp till den höjd du vill ha, några decimeter eller flera meter. Det bästa med stamning på fikusar är att uppstammade fikusar har en längre livslängd än andra populära uppstamningsväxter som palettblad eller elefantöra.

Så här gör du för att få växten att grena sig

Fikusen kan ju bli mycket stor, och vill man behålla storleken eller minska omfånget och få en vacker form på den ska man se till att beskära. Att beskära växten hjälper även till att uppmuntra ny tillväxt från sidorna av den centrala stammen. Tänk på att den vita växtsaften kan irritera huden, så var noggrann med att tvätta händerna efter hantering och använd helst handskar. Toppa plantan om du vill att den ska grena sig. Om man beskär för hårt kan växten ”förblöda” i en slags vit mjölksaft. Vänta till våren och gör det så försiktigt du kan. Använd den borttagna toppen som stickling och sätt i såjord, så kan den bilda rötter och ge dig en ny växt.

Sticklingar och skott

På samma sätt som du beskär växten när du vill att den ska grena sig kan du använda toppen till sticklingar. Du tar en lagom lång bit (tre till fyra blad plus ett par centimeter naken stam) och sätter i vatten. Det brukar vanligtvis ta några veckor innan rötter kommer, men så fort du har fått några centimeter kan du plantera om sticklingen i en liten kruka med dränerad jord. Precis som moderplantan kommer sticklingen sedan att växa rakt uppåt och börja förgrena sig den med. Kom ihåg dock att inte göra detta under fikusens vintervila (november till mars) – då vill den inte bli störd. Som ett alternativ till att sätta sticklingar i vatten kan du istället ta krukor med såjord eller sandblandad krukväxtjord och sätta en plastpåse över alltihop. Gör små hål i plasten och ställ krukan ljust.

Varför får min Fiolfikus gula blad?

Får din fikus gula blad kan det bero på flera olika saker. De vanligaste är övervattning eller näringsbrist, eller en kombination. För att slippa detta ska du alltid se till att jorden har torkat upp innan du vattnar. Eftersom fikusen är känslig mot att flyttas runt kan detta också vara anledningen till gula eller tappade blad. Det är en envis växt som kan kontra med att självdöda hälften av sina blad på bara några dagar om den störs under sin vintervila. Misstänker du att din fikus har gett upp kan du testa att skrapa på det yttersta lagret av barken på stammen. Ser det brunt ut en bit in är det ett tecken på att det är Game Over. Är det grönt eller vitt så går den att rädda!

Är Fiolfikus djurvänlig?

Växten är giftig för djur. Den vita saften i växten kan skada matsmältningssystemet om den äts och irritera huden på människor, så tänk på det när du beskär växten eller tar sticklingar.

Sammanfattning

Den vackra fikusen med fiolformade blad som glänser och skapar dynamik i hemmet. Växten är en kompakt variant som växer upprätt och kallas även Bambino. Fiolfikusen mår som bäst i indirekt solljus och snurras gärna då och då så att alla blad får ljus. Låt den stå lite varmare och fuktigare för att den ska frodas. Se till att toppjorden blir torr innan du vattnar den och vattna ordentligt när du väl gör det. Fiolfikusen har stora blad och för att den ska må som bäst så torka gärna av bladen med en fuktig trasa så att bladens “porer” inte täpps igen av damm. Fiolfikusen är hemkär och gillar inte att bli flyttad alltför ofta. Om du flyttar den så var beredd på att den får en “chock” och tappar blad. 

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.