Skötselråd Klätterkalla - Plantredo

Skötselråd Klätterkalla

Klätterkallan är en tålig lättskött växt med vackert ljusgröna blad.Tips – låt denna supersnygga klätterväxt dekorera din hylla en bit in i rummet.. 

Skötselråd Epipremnum N’Joy Du läser Skötselråd Klätterkalla Tar ca 3 minuter att läsa Nästa Skötselråd Ampellilja

Klätterkalla | Philodendron Scandens

Klätterkallan är en rankande växt ur Philodendron släktet och heter mer specifikt Philodendron hederaceum, den förekommer naturligt i stora delar av Syd- och Centralamerika, Mexiko och Västindien bland annat. Klätterkallan är en tålig lättskött växt med vackert ljusgröna blad.

Tips – låt denna supersnygga klätterväxt dekorera din hylla en bit in i rummet eller varför inte låta den hänga och dingla i en ampel!

Skötselråd

Denna kalla trivs i både skugga och ljust men skippar helst direkt solljus. Den diggar värme och klarar torr luft, men spraya gärna bladen då och då. Lagom är bäst, därför vill den gärna ha lagom mycket vatten 1- 2 gånger i veckan beroende på säsong och placering, håll jorden lätt fuktig.

Föröka Klätterkalla genom sticklingar

Du kan enkelt ta stickling på klätterkalla genom att beskära växten under en knopp som sitter på stjälken. Från knoppen kommer ett litet rotsystem växa ut, så se till att hela knoppen följer med när du skär växten. Klipp bort alla nedre blad på sticklingen och lämna ca 2 till 4 blad högst upp. Du kan sedan sätta din stickling i vatten som du behöver byta ut då och då för att undvika algbildning. Rötter trivs inte i ljusa miljöer, så använder du en genomskinlig glasburk eller vas bör du placera din stickling på en skuggigare plats. Du kan också sätta din stickling direkt i jord. Använd då en såjord eller liknande och vattna försiktigt.

Klätterväxter som liknar klätterkalla

Det finns flera växter som kan klättra på väggar och fönster. En växt som ibland förväxlas med klätterkallan är gullranka, eftersom de båda har stora gröna blad och växer i långa rankor. Men det finns flera skillnader på växterna. Den största skillnaden är formen på bladen, klätterkallan har rundade hjärtformade blad medan gullrankan inte har samma vik in på bladet vid stjälken som skapar hjärtformen. Även färg, textur och tjocklek och färg på stjälkarna skiljer sig något. Växterna ingår dock i samma släkte, nämligen Philodendron-släktet. Detta kan vara lite förvirrande eftersom Gullranka benämns som Pothos medan klätterkalla benämns som Philodendron. Men Pothos klassificeras som vilka växter som helst i Epipremnum-släktet, medan Philodendrons bara är i Philodendron-släktet. De är släkt eftersom båda anses vara en del av familjen Araceae. Det finns även andra sorter av klätterkalla, till exempel Klätterkalla brazil som har gröna blad med gula strimmor.

Är Klätterkalla farlig för djur?

Ja, klätterkalla är giftig för både människor och djur. Håll din katt, hund och andra djur borta från denna växt.

Sammanfattning

Klätterkalla tillhör familjen Araceae och är en rankande växt ur Philodendron-släktet som mer specifikt heter Philodendron hederaceum. Klätterkalla kommer ursprungligen från Västindien, Centralamerika och Sydamerika och är den populäraste krukväxten i Philodendron-släktet. Det är en lättskött växt som växer i långa rankor. Klätterkalla är en lättskött växt som inte kräver mycket skötsel av dig. Eftersom klätterkallan ursprungligen kommer från lite mer tropiska klimat bör du hålla jorden lätt fuktig och aldrig låta den torka ut. Klätterkallan trivs på en halvskuggig plats men behöver titt som tätt en svalkande dusch. Det går enkelt att föröka din klätterkalla med sticklingar. Det enklaste sättet att skilja klätterkalla från gullranka på är att kolla på bladen som är hjärtformade på klätterkalla. Klätterkalla är giftig för både människor och djur.

Relaterade Produkter

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.