Ampellilja | Chlorophytum Comosum
Ampelliljan eller Chlorophytum comosum som är dess vetenskapliga namn kommer ursprungligen från Afrika och är en riktigt duktig luftrenare och luftfuktare, den växter snabbt, är inte de minsta kräsen med placering, att den dessutom är snygg och super lättskött gör den till den perfekta nybörjare växten! Låter det för bra för att vara sant? Vi lovar det är sant!
Skötselråd
Placera din Ampellilja i skuggigt, halvskuggigt eller ljust läge. Beroende på hur ljust eller mörkt du placerar din växt kommer den variera i sitt utseende, det vill säga en ljusare placering kommer ge din växt ljusare blad och en mörkar placering ger en mörkare och intensivare bladfärg.
Plantera om din Ampellilja ca 1 gång om året i vanlig blomjord och tillsätt då gärna en tredjedel perlite eller små lecakulor för bättre dränering. Ampelliljan föredrar lite lätt och jämt fuktig jord men den klarar också av att torka upp mellan vattningarna. Ampellilja blir ofta brun i bladkanterna, detta är inget som påverkar växten men du av estetiska skäl inte tycker om det bruna går det alldeles utmärkt att toppa den med en sax. Att sparya bladen med vatten några gånger i veckan kan också förebygga att detta uppstår.
Omplantera din Ampellilja
Växten får snabbt rotknölar som vidgar ut sig i krukan, så du bör plantera om din ampellilja varje vår i vanlig blomjord. Ampelliljan trivs gärna i en låg, vid kruka, där rotknölarna får tillräckligt med plats. Som fullvuxen bildar ampelliljan långa revor med nya plantor, dessa kan du klippa av och plantera i egen kruka.
Torra och bruna bladspetsar
Under vinterhalvåret kan ampelliljan få torra bladspetsar, vilket tyder på ljusbrist. Bruna bladspetsar beror på brännskador från starkt ljus och/eller torka, så duscha plantan och ge den lite mer vatten i framtiden. Samt kika på växtens placering, den kanske behöver en skuggigare plats. Har din växt fått dammiga, bleka blad beror det också på torka. Uteblivet mönster på bladen beror på att växten står för mörkt, då behöver den flytta till en ljusare plats.
Ta sticklingar på Ampellilja
Det finns två sätt att ta sticklingar på ampellilja. Det första är genom rotskott, då delar du växten nere vid rötterna och klipper av skott några cm under jorden. Bladen kommer inte upp från en enda stam utan flera olika. Du kan ta en av dessa som ska bli stickling och klippa bort från moderplantan och rota i jord eller vatten. Det andra sättet att ta sticklingar på görs ofta när ampelliljan blir äldre och blommar. Då bildas det små miniväxter som kallas spindelbebisar. Dessa skott är väldigt fina och dekorativa, men vill du kan du klippa skotten och rota i jord eller vatten. Du kan alltid samplantera flera spindlar i en och samma kruka för att få en fylligare växt.
Är Ampellilja djurvänlig?
Har du en katt eller hund är det här växten för dig! Ampelliljan är nämligen inte giftig för djur. Så har du en katt där hemma som börjar tugga på din ampellilja behöver du inte oroa dig, växten är inte farlig för dina husdjur.
Sammanfattning
Ampelliljan är en frodig ampelväxt som växer snabbt och får kaskader av nya rosettformade småplantor på långa, bågformade stjälkar. Ampelliljan suger inte bara åt sig, för oss, farliga ämnen i inneluften utan avger också mycket vattenånga som fuktar inomhusluften och gör den behaglig för oss att vistas i. Ampelliljan är en lättskött växt som inte kräver mycket skötsel av dig. Växten får snabbt rotknölar som vidgar ut sig i krukan, så du bör plantera om din ampellilja varje vår i vanlig blomjord. Bruna bladspetsar beror på brännskador från starkt ljus och/eller torka, så duscha plantan och ge den lite mer vatten i framtiden. Det finns två sätt att ta sticklingar på ampellilja, antingen genom rotskott eller spindelbebisar. Ampelliljan är inte giftig för djur.