Skötselråd Hartassbräken - Plantredo

Skötselråd Hartassbräken

Hartassbräken eller Phlebodium aureum 'Blue Star' som är dess fulla namn har härligt yviga bladverk i en ljust gröngråa ton. Hartassbräken är inte bara vacker
Skötselråd Begonia Rex Du läser Skötselråd Hartassbräken Tar ca 3 minuter att läsa Nästa Skötselråd Syngonium

Hartassbräken | Phlebodium Aureum ‘Blue Star’

Hartassbräken eller Phlebodium aureum 'Blue Star' som är dess fulla namn har härligt yviga bladverk i en ljust grön blå ton. Hartassbräken är inte bara vacker den är dessutom en flitig luftrenare, och det är väl ändå två riktiga toppen egenskaper om du frågar oss alltså!

Skötselråd

Hartassbräken är ganska flexibel med placeringen så länge du placerar den mellan ljust till halvskuggiga lägen, men var noga med att undvik direkt solljus. Hartassbräken är en av få växter som trivs i blöt jord, så se helt enkelt till att jorden är konstant fuktig och då den trivs fuktigt vill den också gärna ha en högre luftfuktighet så spraya gärna bladen ofta. 

Hartassbräken har små hartassar, håriga rhizomer (också kallat rotstock) som syns ovanför jorden. Dessa är inte rötter och bör inte täckas med jord. I det vilda fäster rhizomerna runt grenar och bark hos träd. Hartassbräken överlever generellt i vanlig blomjord men står helst i orkidéjord eller liknande. Jorden bör hållas väldränerad vilket du kan få hjälp med av en kruka med dräneringshål, till exempel en terrakottakruka. På våren och sommaren kan du ge din hartassbräken näring en gång i månaden, dock behöver den inte så mycket växtnäring och på vintern ska det uteslutas helt. 

Tips - när du vattnar din Hartassbräken vattna helst direkt på jorden och inte på knölarna för att undvika att bladen torkar ut. 

Ta sticklingar av Hartassbräken

Man brukar inte ta sticklingar från hartassbräken, utan föröka den genom att dela växten eller ta rhizomer från rotsystemet och skapa nya plantor med dessa. Beskär försiktigt lös en bit av rhizomerna med 2-3 blad och plantera i en ny kruka. Låt rhizomerna sticka upp ovan jorden och vattna igenom ordentligt.

Gula eller torkade blad

Torra blad brukar vara ett tecken på att växten har fått för mycket solljus och/eller för lite vatten. Upptäcker du att växten har torkade blad bör du omedelbart gå igenom placeringen och skötseln, eftersom hartassbräken kan dö om den torkar ut helt. Gula blad indikerar att växten inte mår bra; testa då att byta ut jorden och se om den återhämtar sig.

Vanliga problem och ohyra

Vanligtvis drabbas hartassbräken inte alltför lätt av ohyra. Var bara noggrann med att inte övervattna den och ta bort döda och ledsna blad regelbundet. Vita prickar på de håriga rhizomerna och bladen är helt normalt.

Är Hartassbräken giftig för djur?

Nej, hartassbräkten är djurvänlig och passar därför bra för den med hund, katt eller barn i hushållet.

Sammanfattning

Hartassbräken kan beskrivas som ett blågrönskimrande yrväder. Om du ser något ludet i krukan behöver du inte vara orolig. Det är växtens rhizomer som den klättrar med i det vilda. Med sitt ursprung i Sydamerika är den en mörkervänlig luftrenare och blir din bästa hälsokompis. I det vilda växer den på toppen av träd i djungler och träsk i Florida. Denna spännande bräkenliknande växt är lättskött och kräver inte mycket skötsel från din sida. Upptäcker du att växten har torkade blad bör du se över placering och skötsel direkt. Man brukar inte ta sticklingar från hartassbräken, utan förökar den genom att dela växten eller ta rhizomer från rotsystemet och skapa nya plantor med dessa. Hartassbräken är djurvänlig!

Relaterade Produkter

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.