Skötselråd Fredskalla - Plantredo

Skötselråd Fredskalla

Fredskallan har inte bara ett tjusigt namn och vackra vita blommor den har fantastiska egenskaper också, då den anses vara den främsta luftrenande och luftfuktande krukväxten. Alltså både snygg och välgörande, hur bra?
Skötselråd Aloe Vera Du läser Skötselråd Fredskalla Tar ca 4 minuter att läsa Nästa Skötselråd Fjädersparris

Fredskallan renar nämligen luften från flertalet skadliga ämnen som bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen, toluen, aceton, alkohol och ammoniak. Detta är föroreningar som utsöndras med tiden från material vi har i våra hem, det kan vara material som plaster, målarfärg, textilier och elektronik. Fredskallan stora blad avger också mycket vattenånga, vilket gör Fredskallan till en effektiv luftfuktare. Att den avger fukt gynnar också vår ofta väldigt torra inomhus luft, vilket är toppen för luften vi andas in men också för hud och hår, win, win, win alltså! 

Skötselråd 

Fredskallan eller Spathiphyllum wallisii som är dess vetenskapliga namn är ursprungligen en sumpväxt, vilket betyder att den har ett stort behov av vatten. Du behöver inte nödvändigtvis efterlikna en sumpmark åt din Fredskalla men fuktig jord vill den ha. Om du ger din Fredskalla för lite vatten kommer hon tydligt indikera på att hon är törstig då bladen börjar slokna. Fyll på ordentligt med vatten och bladen kommer resa sig igen och allt är förlåtet. 

När det kommer till placeringen av din Fredskalla har du många möjligheter då hon faktiskt trivs i de flesta lägena, förutom i direkt solljus. Ljust, halvskugga och skugga går alltså finemang! men som alltid med växter kommer din Fredskalla att växa efter ljuset den får, en växt som får mindre ljus tar alltså mer tid på sig att växa. Näring vill den gärna ha en skvätt en gång i månaden vår till höst men skippa näringen helt under vinterhalvåret.

Beskärning

Klipp bort eller beskär bleka, torra eller sjuka blad för att stimulera utseendet av nya blad. Beskärning hjälper även växten att ge energi till de friska bladen så att växten får en vackrare och fylligare utseende.

Föröka din Fredskalla

Fredskalla förökas genom delning, frön eller vävnadsförökning. Uppdelning är den enklaste metoden och görs på våren genom att beskära växten och plantera i separata krukor. Varje beskärd buske (split) bör ha 2-3 blad. Du kan också ta nya skott och plantera om de i andra krukor. I sin naturlig livsmiljö förökas spathiphyllum lätt av frön som faller på bördig jord, detta är dock svårt att göra med din krukväxt du har hemma. Det lättaste alternativet för förökning är genom att dela roten när växten får sidoskott eller ta sticklingar.

Omplantering

Plantera om din Fredskalla varje säsong på våren. Välj en inte alltför stor kruka eftersom det kan bromsa växtens tillväxt och utveckling, men en cirka 2-3 cm större kruka än den tidigare brukar vara lagom. Var noga med att använda dränering: överskott och stagnation av fukt kan förstöra växten.

Är Fredskalla djurvänlig?

Nej, Fredskalla klassas som giftig för djur eftersom den innehåller ämnen som är irriterande vid förtäring. Du bör därför hålla djur som hund och katt borta från denna växt.

Sammanfattning

Denna vackra växt härstammar från de subtropiska och tropiska områdena i Central- och Sydamerika och heter på latin Spathiphyllum Alana. I vissa länder kallas växten även Vita Segel. Det är en vacker grön växt med vita hölsterblad som kan blomma året om. Den är lättskött, älskar fukt men anpassar sig lätt till ljusförhållanden i hemmet. De stora bladen levererar mycket vattenånga, vilket gör växten till en effektiv luftfuktare som gynnar inomhusmiljön. Du kan beskära växten och föröka den med nya sidoskott eller sticklingar. Plantera om din Fredskalla varje säsong på våren. Fredskalla är inte djurvänlig.

  

Relaterade Produkter

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.