Skötselråd Fjädersparris - Plantredo

Skötselråd Fjädersparris

Fjädersparris är en ormbunke-liknande växt som ingår i familjen sparrisväxter och kommer ursprungligen från tropiska områden i Afrika då den älskar hög luftfuktighet...
Skötselråd Fredskalla Du läser Skötselråd Fjädersparris Tar ca 2 minuter att läsa Nästa Skötselråd Prickblad

På vetenskapligt språk heter denna ljuvliga växt Asparagus plumosus och det som utmärker den är dess skira, fluffig och fjäderlätta bladverk som gör den otroligt dekorativ. 

Skötselråd

Då den härstammar från tropiska områden gör du bäst i att efterlikna de klimatet, alltså fuktigt och varmt. Håll därför jorden lätt och jämt fuktig och spraya gärna med vatten för att få upp luftfuktigheten kring växten. Placera din Fjädersparris i ljust till halvskugga men undvik direkt solljus. Om du har ett fönster i badrummet kommer den trivas toppen där inne! Ge gärna en skvätt växtnäring i samband med vattning en gång i månaden vår till höst.

Plantera om din Fjädersparris

Plantera om din unga fjädersparris varje vår för att den ska kunna växa optimalt. Äldre växter kan planteras om vartannat år när den redan nått full storlek. Plantera den med rothalsen under jord, det främjar nämligen tillväxten. Den trivs bäst i vanlig blomjord blandad med cirka en femtedels odlingssand. För extra dränering kan du även placera lecakulor i botten av krukan.

Är Fjädersparris djurvänlig?

Nej, fjädersparris är giftig för hund, katt och andra djur.

Sammanfattning

Fjädersparris kommer från tropiska södra och östra Asien och ingår i familjen sparrisväxter. Som tropisk växt trivs den i ett fuktigt klimat med distans från direkt solljus. Fjädersparrisen bildar tjocka bulber i jorden för att lagra vatten och näring.  Fjädersparris trivs bäst i rumstemperatur och kan stå ute i halvskugga på sommaren. Trots sitt sköra utseende är den ganska tålig och får sällan ohyra. Fjädersparris är inte djurvänlig.

 

Relaterade Produkter

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.