Varför din växt mår dåligt - Plantredo

Varför din växt mår dåligt

Många väljer att göra sig av med växten vid minsta antydan på gula blad eller bruna fläckar, men faktum är att det mesta faktiskt går att lösa om..
Kan man skicka växter på vintern? Du läser Varför din växt mår dåligt Tar ca 4 minuter att läsa Nästa Växter och välmående
Vanliga orsaker och åtgärder för växter som mår dåligt
Tillsammans med skadedjur är nog växter som plötsligt mår dåligt något av det jobbigaste en växtförälder kan drabbas av. Många väljer att göra sig av med växten vid minsta antydan på gula blad eller bruna fläckar, men faktum är att det mesta faktiskt går att lösa om man bara vet vad som orsakar symptomet. Så låt oss ta ett riktigt djupdyk i växternas vanligaste tecken på ohälsa för att aldrig någonsin behöva gå den långa vägen till komposten igen!
 

Symptom på växter som mår dåligt

Bladen bleknar för att sedan gulna och falla av
Låt oss börja med en riktig klassiker! Gulbleka blad kan orsakas av olika skötselrelaterade feltramp men handlar i de allra flesta fall om att växten har fått för mycket eller för lite vatten. Problemet åtgärdas genom att vattna mer eller mindre vilket kan vara lättare sagt än gjort. Två bra knep som hjälper till att undvika vattenskador är att blanda upp jorden med ett dränerande substrat, samt att investera i en fuktmätare som talar om när det är dags att vattna.

Bruna blad och torra kanter
En annan åkomma som drabbar många växter är bruna, torra fläckar som plötsligt dyker upp längs kanterna. Skadorna orsakas främst av för låg luftfuktighet. Problemet går lätt att lösa genom att spraya växten med vatten någon gång i veckan, alternativt införskaffa en luftfuktare som gör jobbet åt en. Bruna kanter som uppstår inom en kort tidsperiod kan även vara köldskador från en öppet fönster eller en längre transport utomhus under kyliga omständigheter. Om det inte bara är kanten utan hela eller stora delar av bladet som är brunt kan orsaken vara att växten har fått alldeles för mycket vatten.

Växten har långa stjälkar som hänger ner

Långa stjälkar och slokande blad är en annan grej som lätt uppstår oavsett hur lång erfarenhet man än har med krukväxter - speciellt hos arter med stora, tunga blad. Orsaken är alltid att växten får för lite ljus och åtgärdas genom att flytta den närmare ljuskällan.

Bladen slokar och ser allmänt ledsna ut

Om bladen å andra sidan hänger och slokar utan långa stjälkar handlar det med största sannolikhet om att växten är törstig och suktar efter ett stort glas vatten. Symptomen brukar försvinna inom någon timme när plantan väl har fått i sig lite vätska. En mindre vanlig orsak till en allmänt nedstämt tillstånd är för höga temperaturer där växten står. Detta drabbar främst växter i söderfönster under våra varmaste månader. Händer det får man helt enkelt flytta växten eller ha fönstret öppet när solen gassar på som mest.

Gulbruna blaffor mitt på bladen

Om bladen har stora gula blaffor med bruna mittpunkter är boven i dramat garanterat för mycket sol. Här räcker det att flytta växten till en något skuggigare plats för att skadorna ska upphöra. Missfärgade blad kommer tyvärr inte att återgå till deras vanliga gröna jag, så gillar man inte det fläckiga utseendet kan man alltid klippa bort dem. Om bladen är stora och skadorna belägna vid kanterna går det även att bara klippa bort de drabbade delarna.

Växten tappar blad
Sist ut av de vanligaste symptom på en växt som mår dåligt är ett omfattande bladavfall. Om växten inte har något annat symptom, som bruna eller bleka blad till exempel, och får nya fina blad då och då är det faktiskt ett helt naturligt fenomen som drabbar alla växter inomhus som utomhus. Plantan orkar helt enkelt inte hålla liv i alla delar med tiden och släpper därför de gamla bladen allt efter som. Främst sker det under hösten och vintern när ljuset drar sig tillbaka men det kan även hända under våren och sommaren.  

 

Relaterade Produkter

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.