Växtvård under höst och vinter - Plantredo

Växtvård under höst och vinter

Precis som att vi människor lätt blir trötta, låga och deprimerade under de mörka vinterhalvåret kan även dina växter bli det. Boven i dramat heter "brist på sol- och dagsljus". Här tipsar vi dig om hur du och dina växter håller er på bästa humör under vintern...
Giftiga växter för hundar Du läser Växtvård under höst och vinter Tar ca 3 minuter att läsa Nästa Kan man skicka växter på vintern?

Det bristande ljuset är lika med brist på mat för växter, såklart de kan bli trötta och deppiga av det! Nedan kommer lite tips på hur du och dina växter kan möta vintern på bästa sätt. 

Flytta om dina växter
Självklart är det svårare att förse inomhusväxter med tillräckligt ljus under våra mörka vinter månader. Ett tips är att flytta dina växter till det ljusaste platserna i ditt hem, du kanske till exempel haft en växt en bit in i rummet för att ljuset är för starkt i fönstret från vår till höst, under vintern kan en plats närmre fönstret eller i fönstret vara den perfekta platsen. 

Addera artificiellt ljus
Är det så att ljuset inte räcker till ändå, du kanske bor i norrläge eller absolut vill ha din växt längst in i rummet. Då kan du komplettera med artificiellt ljus i form av energilampor eller ledbelysning med vitt sken, se dock till att att växten inte står för nära lampan då bladen kan skadas. 

Temperatur 
Även våra kalla vintertemperaturer kan ställa till det, ökenväxter och tropiska växter är inte särskilt förtjusta i minus grader, förståligt eller hur? Så bor du i en äldre bostad med dålig isolering, tänk på att det kan dra i från dörrar och fönster och att växterna under den kallast årstiden inte kommer trivas där. Växterna kan också vara känslig för höga inomhus temperaturer, så placera inte din växt precis intill ett väldigt varmt element. 

Vattning
Eftersom växterna inte får lika mycket ljus under vinter månaderna behöver de inte heller lika mycket vatten. Minska gärna mängden vatten och var noga med att växten får torka upp ordentligt mellan vattningarna. Lite ljus + mycket vatten = missnöjd växt. Vintern innebär också torrare inomhusluft något som våra tropiska krukväxterna inte är allt så förtjusta i. Duscha därför gärna av växterna i duschen eller med en sprayflaska en till några gånger i veckan. 

Fram med dammtrasan
När vi under vintermånaderna håller fönster och dörrar stängda ökar damm- och inomhusföroreningarna, dammiga och smutsiga blad minskar mängden ljus som når din växt. Med tanke på hur korta dagarna är, är det viktigt att din växt får så mycket ljus som möjligt, så fram med dammtrasan och torka av dina växter en gång i veckan.

Näring
Under vinter arbetar din växt långsamt, vissa växter tar till och med en liten paus, så att ge din växt näring är inte nödvändigt de kommer göra mer skada än nytta. 

Bladförlust
Växter släpper sina blad på vintern för att kompensera för bristen på ljus. Om din växt växte så det knakade under de varmare månaderna men under vintern börjar tappar blad och ser lite ledsen ut är helt normalt, växten anpassar sig bara till årstiden. Om din växt är övervuxen, klipp gärna av några blad eftersom detta kan förhindra att den av sig själv tappar en massa blad.

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.