Giftiga växter för hundar - Plantredo

Giftiga växter för hundar

Det är inte alltid helt enkelt att ha ett intresse för växter och samtidigt ha en busig hund eller hundvalp hemma. Det är nämligen så att många av våra vanliga växter är giftiga både för hundar och många andra fyrbenta djur utan att vi vet om det...
Alla 💚 Dag Du läser Giftiga växter för hundar Tar ca 4 minuter att läsa Nästa Växtvård under höst och vinter

Inte bara för att de små liven lätt har omkull plantorna när de busar runt, utan främst för att du kanske är orolig för att din lilla pälskling ska tugga på dina växter och bli akut sjuk. 

Varför din hund inte bör tugga på dina krukväxter
Det är nämligen så att många av våra vanliga växter är giftiga både för hundar och många andra fyrbenta djur utan att vi vet om det. Det gäller alltså att vara uppmärksam när man handlar och välja ut växterna med omsorg!

Vissa växter försvarar sig nämligen för att inte bli tuggade på med en naturligt förekommande kemisk process, denna process utsöndrar något som kallas sekundära växtmetaboliter. Detta är något växter gjort i miljontals år, en överlevnadsstrategi för att skydda sig från att bli uppäten skapad av naturen helt enkelt. Vissa växtmetabolider kan skapa fysisk irritation medans andra kan vara dödliga.

Viktigt är såklart att komma ihåg att en växt bara kan förgifta ditt djur om hen äter på den och långt ifrån alla hundar tycker ju om att tugga på växter. Om din hund inte tycker om att tugga på blad kan du såklart pusta ut och inte oroa dig! Men om du har en hund eller liten hundvalp hemma som älskar att tugga på dina växter har vi några tips på hur du kan hundsäkra din djungel hemma.

  • Amplar: Att ha växter hängandes i amplar är både en snygg inredningsdetalj och ett hundsäkert sätt att inreda med växter. Passar både för mindre och medelstora växter.

  • Oåtkomliga ställen: Att placera växten på ett oåtkomligt ställe, alltså skippa golv och lägre bänkar och bord där din hund kan komma åt. Passar bra för större växter som Monsteror eller Philodendrons.

  • Fönsterbräda: Den mest givna platsen att placera växter på, där de flesta hundarna inte når upp (om du inte har en växtälskande Grand danois såklart).

  • Höga piedestaler: Höga piedestaler är inte bara vackra att se på utan även ett bra sätt att inreda med potentiellt giftiga växter för hundar. Genom att placera växten högt upp från golvet har hunden ingen möjlighet att komma i kontakt med plantan. 

Att placera växterna utom räckhåll är även ett bra sätt att skydda plantorna från puttande tassar och flängande svansar. En bra deal för alla inblandade helt enkelt!

Hur vet jag vilka växter som är giftiga för min hund?
Tyvärr så finns det inget sätt att veta om en växt är giftig genom att bara titta på den. Istället måste man söka fram informationen på egen hand. Två bra resurser på internet är den amerikanska djurrättsorganisationen ASPCAs hemsida och den svenska giftinformationscentralen. Giftinformationscentralen har bara information om växter som är giftiga för människor men man kan utgå från att plantan är giftig för hundar om den står listad. Här på Plantredo kan du enkelt filtrera utbudet och endast se hundvänliga växter genom funktionen “filtrera” och där kan du välja att filtrera på djurvänliga växter, hur bra? där hittar man till exempel:

  • Ampellilja
  • Elefantöra
  • Calathea
  • Moses stentavlor
  • Älghornsbräken
  • Peperomia 

Och många fler!

Om hunden får i sig en giftig växt
Om man misstänker att ens hund har tuggat på en giftig växt ska man kontakta en veterinär så fort som möjligt. Typiska symptom för växtförgiftning är att hunden dregglar, kräker och/eller har diarré. För det mesta går symtomen över av sig självt, men det är bra att kolla upp det för att vara på den säkra sidan.

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.