Marlene's 1700-talsgård - Plantredo

Marlene's 1700-talsgård

Denna vecka besöker vi fina Marlene och hennes gamla tingshus från 1700-talet. Marlene är en kaffeälskande, vintage-fantast som gärna vill vara med att göra världen till en lite bättre plats...
Malin's palettblad Du läser Marlene's 1700-talsgård Tar ca 3 minuter att läsa Nästa Grön harmoni hos Vanessa
Hemma hos är en intervju-serie där Plantredo träffar plantfluencers i deras hem, vi frågar dem om deras bästa tips och råd gällande växter och hur de inreder med grönt.

Hej Marlene, jisses vilket vackert hem du har! kan du berätta lite om det och om vem du är förstås?

TACK! Vår hästgård ligger ute på landet norr om Stockholm, i Sigtuna kommun. Vårt boningshus är byggt i början på 1700-talet och har varit ett gammalt tingshus från början. Gården är ett generationsboende med 4 olika bostäder, där mina svärföräldrar bla bor i det ena.

Själv är jag en kaffeälskande vintage-råtta, som helst dricker morgonkaffet i sängen. Jag jobbar bla med mitt eget kaffe FRU VINTAGE 11-KAFFE, där 10 % av vinsten går till en hjälporganisation som heter Läkarmissionen. Jag gillar att vara med och göra den här världen lite bättre genom mina kanaler, som är min blogg fruvintage.com och mitt instagramkonto med samma namn @fruvintage

Vi vet att du utger dig för att inte ha de grönaste fingrarna i stan, men dina växter säger något helt annat! har du några hemligheter att dela med dig av? 

Haha! Jag vet inte ja.... Faktum är att jag plötsligt börjat tycka att det är roligt med gröna växter! Kanske hänger det ihop med att flera av dem verkligen tagit fart och vuxit, när de fått bo i mitt kaffehus (läs växthus) över sommaren. Mitt största knep (och enda) är att inte övervattna. Många gröna växter, inte minst fetbladiga, mår bra av att torka ut emellan. För att inte stå med fötterna i vatten jämt, om man säger så.....

Vilken är din favoritväxt och varför?

Eftersom jag ganska nyligen upptäckt växtkraften i Palettblad, så får det nog bli denna vackra växt. Jag fick ett litet skott av en vän för några månader sedan. Nu har det blivit till 6 nya krukväxter, varav ett par av dem hunnit växa sig riktigt stora. Superkul! Annars gillar jag även Fikusar. Köpte ett litet exemplar som vuxit sig jättestort. Troligen tack vare att jag planterade om det i en större kruka med ny jord. Så det kan ju också få följa med som ett tips...

Vad tycker du är fint att kombinera med växter i inredningsväg?

Jag gillar kontraster. Därför kan jag tycka att gröna växter passar extra bra till enfärgade väggar. Inte minst Palettblad, som i sig är färgstark. Trä är fint till helt gröna växter. Samtidigt kan en stor fin grön växt, nästan fylla ett helt rum med sin närvaro. Det bästa med dem är väl egentligen att de passar överallt!

Du som är så duktig på inredning, hur tänker du när du inreder med grönt?

Tack! Jag tänker att grönt bidrar till en hemtrevlig känsla, och att liksom ge liv till inredningen. Växter hos mig får gärna vara i lite olika storlek och tillväxtperiod. Älskar blandningen av stora, som tar plats, och små skott på tillväxt. De kan också bli en färgklick i en annars sparsam inredning tänker jag.

Tack Marlene för att vi fick ta del av dina tankar kring växter samt fick vila ögonen på ditt vackra hem, vi kommer gärna tillbaka på en kopp 11-kaffe! Kan ni inte få nog av Marlene, hennes gamla tingshus och arbete för en bättre värld, följ henne på Instagremkontot @fruvintage

Relaterade Produkter

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.