Skötselråd Silverranka - Plantredo

Skötselråd Silverranka

Silverranka eller Scindapsus pictus som den heter på vetenskapligt språk har snyggt silvermönstrande blad i rankor. Med dessa tjusiga rankor och tåliga växt kan du vara ditt mest kreativa jag när du ska inreda med då den klarar alla möjliga väderlägen.  

Skötselråd Philodendron 'Green Princess' Du läser Skötselråd Silverranka Tar ca 4 minuter att läsa Nästa Skötselråd Skelettsköld

Skötselråd

Silverrankan gör sig snygg i en hylla en bit in i rummet eftersom den gärna står i halvskugga. Eller varför inte ett fönster i väst eller östläge för den tycker även om att stå ljust, men ställ den för all del inte i direkt sol.

Silverranka kan vara aningen frusen och föredrar därför minst 17 grader, undvik därför kalla drag från fönster och dörrar under de kallare månaderna. Vattna rikligt men låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna. Näring kan du ge från tidig vår till höst ca en till två gånger i månaden. 

Ps. vill du inte ha din Silverranka i en ampel eller på fönsterbrädan kan du alltid låta den klättra på en mosstock eller spaljé!

Beskärning av Silverranka och sticklingar

Att beskära gullrankan är bäst när rankorna blir längre, och eftersom de kan växa upp till en halvmeter per säsong kan det vara bra att trimma den då och då! Rankorna kan beskäras, men det är värt att notera att de inte naturligt förgrenar sig med nya sidoskott. Om du önskar ett mer buskigt utseende finns det en möjlighet att ta sticklingar från de beskurna skotten och placera dem nära moderplantan. Detta är det enda sättet att föröka en silverranka på.

För att genomföra denna förökningsmetod klipper du ner toppen av rankan bit för bit och skär stammen några centimeter ner från bladfästet. Det är vid bladfästets ”knöl” där en liten brun plupp ofta sticker ut, som både rötterna och den nya tillväxten kommer att utvecklas från. Det är viktigt att ta med hela knölen för att säkerställa framgång. Stick ner den nedre delen av sticklingen utan blad i en kruka med luftig blomjord och täck krukan med en perforerad plastpåse för att skapa en högre luftfuktighet och därigenom underlätta snabbare rotning.

Alternativt kan du välja att placera sticklingarna nära moderplantan. Det tar vanligtvis nästan en månad innan sticklingen har utvecklat nya rötter och börjat växa ordentligt.

Skadedjur och sjukdomar hos Silverrankan

Silverranka är en frisk växt som sällan angrips av skadegörare. När plantan mår dåligt beror det ofta på så kallade fysiologiska orsaker som beror på miljön.

Varför får din Silverranka gula blad och bruna fläckar?

Gula blad som börjar blekna indikerar ofta att växten står i för starkt ljus, eller för mycket vatten. Om bladen är både gula och dammiga kan det istället vara ett tecken på angrepp av spinnkvalster. Torra, bruna fläckar är direkta brännskador från solljus och signalerar att det är dags att flytta växten till en mer skuggig plats. Bruna fläckar och mörka bladkanter kan även tyda på övervattning eller för kalla förhållanden. I så fall bör du minska vattningen och låta jorden torka upp ordentligt mellan varje bevattning, kanske även överväga att placera Silverrankan på en något varmare plats.

Är Silverranka djurvänlig?

Silverranka klassas inte som giftig mot djur men bladen innehåller ämnen som irriterar. Djur som tuggar på växten kan bland annat få diarré, magont och sveda i mun och svalg, så håll växten borta från djur för säkerhets skull.

Sammanfattning

Den silverskimrande klätterväxten Silverranka är lättskött. Namnet har den fått från de unika silverprickar på bladen. Växten får långa rankor om du ger den möjlighet att klättra. Silverrankan är en luftrenande växt som renar luften från bland annat bensen och formaldehyd. Den trivs bra i lite skuggigare delar av ditt hem och i lite fuktigare varmare luft. För att ta hand om växten extra får du gärna spraya bladen då och då. Vid direkt solljus riskerar bladen att bli brända och vid för mycket skugga kommer de silvriga fläckarna på bladen att så småningom försvinna. 

Relaterade Produkter

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.