Skötselråd Paraplyaralia - Plantredo

Skötselråd Paraplyaralia

Paraplyaralia är klassikern som gjort comeback och som idag får pryda många trendiga hem, att den är både en dekorativ och mycket lättskött gör den inte mindre omtyckt! Paraplyaralian kommer från familjen araliaväxter och har sitt ursprung i Taiwa. 
Skötselråd Ficus Audrey Du läser Skötselråd Paraplyaralia Tar ca 4 minuter att läsa Nästa Skötselråd Begonia Rex

Paraplyaralia eller Schefflera arboricola som är de vetenskapliga namnet är klassikern som gjort comeback och som idag får pryda många trendiga hem, att den är både en dekorativ och mycket lättskött gör den inte mindre omtyckt! Paraplyaralian kommer från familjen araliaväxter och har sitt ursprung i Taiwa. Likt sitt namn har den bladverk som liknar små söta paraplyer och kan växa som buske men också stammas upp och för att få ett mer trädliknande utseende, båda två är lika snyggt om du frågar oss! 

Skötselråd

Så hur ska du ta hand om din Paraplyaralia då? jo men det ska vi tala om för dig! Lagom är bäst om du frågar din Paraplyaralia, inte för mycket vatten och inte för lite vatten, inte för mycket ljus och inte för lite ljus. Lätt som en plätt helt enkelt, skämt åsido! Placera din Paraplyaralia ljust utan att den står i direkt solljus och vattna rikligt men låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna, under vår till höst ca 1 gång i veckan och under vintern ca varannan vecka. 

Börjar din Paraplyaralia tappa blad är det ofta en indikation på att den får fel mängd vatten, ofta är det övervattning som är problemet men kan också vara för lite vatten eller för lite ljus. 

Sticklingar på Paraplyaralia

Det är super enkelt att ta små plantbebisar från din Paraplyaralia. Beskär toppen med ca 4-5 blad på stammen, sätt den direkt i vatten eller kruka med jord – vilket du föredrar. Snart har du en till Paraplyväxt i ditt hem! Förutom att ta en toppstickling av paraplyaralia kan växten ibland skjuta upp sidoskott direkt från jorden. Du kan antingen låta de sitta kvar för att få en fylligare och buskigare växt, eller så kan du klippa ner de och rota de separat. Försök isåfall att lossa skottet så nära intill roten/stammen nere i jorden som möjligt. Sätt sedan sticklingen i vatten eller plantera direkt i en mindre kruka med hål i botten. För bäst chans att klara sig bör skottet ha några blad innan du separerar det. Paraplyaralia är en tålig krukväxt som går att beskära kraftigt. Vill du ha en buskigare moderväxt kan du enkelt beskära växten på samma sätt och använda de avskurna stjälkarna till nya växter.

Varför tappar din Paraplyaralia blad?

Börjar din Paraplyaralia tappa blad är det ofta ett tecken på att den får fel mängd vatten, ofta är det övervattning som är problemet. Det kan också vara för lite vatten eller för lite ljus som är orsakande till tappade blad, speciellt för de större växterna. Om växten blivit för smal, lång, och spretig kan det vara ett symptom på att den inte får tillräckligt med ljus. Flytta den då närmare ett fönster.

Är Paraplyaralia djurvänlig?

Nej, Paraplyaralia ​​är både giftig och innehåller en irriterande olja och kan bland annat ge magbesvär hos den som får för sig att tugga på den. Så håll ditt djur – hund, katt eller vad du än har där hemma – borta från denna växt!

Sammanfattning

Paraplyaralia kommer från familjen araliaceae, araliaväxter, och är klassikern från 80-talet som gjort comeback hos de trendmedvetna. Paraplyaralia är ursprungligen från Sydostasien, främst Taiwan, och kan bli upp till 15 meter höga i sin hemmiljö där den också kan användas som häckväxt. De friskt helgröna bladen är långskaftade och blanka. Växten kan bli upp till 3 meter hög och få små vita blommor när den blir äldre. Växten är lättskött och tålig, därmed en perfekt växt för nybörjare! Börjar din Paraplyaralia tappa blad är det ofta ett tecken på att den får fel mängd vatten, ofta är det övervattning som är problemet. Det är superenkelt att ta sticklingar från din Paraplyaralia, men växten är både giftig och innehåller en irriterande olja, så håll ditt djur borta.

Relaterade Produkter

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.