Växtnäring - bra eller onödigt? - Plantredo

Växtnäring - bra eller onödigt?

Vad är växtnäring, måste jag tillsätta näring till mina växter, när ska jag ge mina växter näring? här får du svar på alla dina funderingar kring just växter och näring...
Att välja jord Du läser Växtnäring - bra eller onödigt? Tar ca 2 minuter att läsa Nästa Att välja jord

Växtskötsel med näring
Växtnäring kan definitivt vara bra för din växt i långa loppet, men se upp! för precis som med vattningen kan även för mycket näring göra mer skada än nytta. Nedan går vi igenom vad näring är, när du ska ge det och hur mycket.

Vad är näring?
Växtnäring kan jämföras med kosttillskott för oss människor, något som kompletterar din kost för en bättre hälsa. Växtnäring är en bladning av mineraler och mineraler är något som redan finns i jorden och som utsöndras varje gång du vattnar din växt. Eftersom mineraler redan finns i jorden är det viktigt att du inte överdoserar med näring för att växten inte ska ta skada. 

Varför ska jag tillsätta näring?
Med tiden förlorar jorden din växt står i näringsämnen och det är därför bra att tillsätta en skvätt näring då och då för att hålla dessa nivåer uppe. 

Att tänka på - nyplanterade växter har redan all näring de behöver i den nya jorden och växter som står i svagt ljus behöver inte lika mycket näring som växter som står i starkare ljus. Näring är inte heller något som kan återuppliva din redan döda växt!

Olika former av näring
Näring kommer i olika former: flytande, pulver och pinnar. Flytande och pulvernäring spär du oftast ut dem med lite eller mycket vatten, beroende på dina växters behov. Näringspinnar sticker du ner i jorden och då utsöndras näringsämnen varje gång du vattnar. 

Näringstips

  • Våren är den bästa tiden att ge dina växter näring eftersom det är när de växer som mest.
  • Skippa näringen under vinter. 
  • Späd ut näringen
  • Heller för lite än för mycket. 
  • Växter som ger frukter eller blommar kräver mer näring än gröna växter. 

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.