Att välja jord - Plantredo

Att välja jord

Vad är skillnaden på jord och jord, vad innehåller jord för krukväxter och varför kan jag inte bara ta jord utomhus till mina inomhusväxter? Det och mycket mer besvarar vi här!

Vad är skillnaden på jord och jord?
De flesta växter behöver jord för att leva, det är där i från rötterna får vatten, näring och syre. Men det är skillnad på jord och jord. Du kanske tänker "varför inte bara använda utomhusjord för mina inomhusväxter?" men detta är inte är någon bra ide!

När utomhusjord tas in tar du även med allt som lever i jorden, och dessa älskar nämligen att äta på dina växter, du riskerar också att jorden är "sjuk" och kan döda växten pga det. Så kortfattat, utomhusjord är inte anpassad för dina inomhusväxter, så skippa den! nedan går vi igenom vad jord för krukväxter innehåller och varför.


Vad innehåller jorden för inomhusväxter?
Den vanligaste jordblandningen för krukväxter så kallad "blomjord" innehåller ofta torv, tillsammans med näring i form av gödsel och ibland perlit eller små lecakulor, en jord som passar det flesta krukväxterna. Det finns även andra jordblandningar som är speciellt utformade för olika sorters växter som kan innehålla allt från vermiculite, träflis, sand mm.

Uppdelning efter komponent:

  • Torv - grunden för de flesta blandningar och används i stora proportioner, de är porös och håller vatten.
  • Gödsel -  är näringsrikt och mikroberikad vilket ger växten tillväxt.
  • Perlite - vita, ljusa stenar bildade från överhettat vulkaniskt material, som har förmåga att absorbera och avge fukt samt skapa luftfickor. 
  • Sand - reglerar luft och vatten. 
  • Vermikulit - hjälper till att hålla vatten och ger ett långsamt läckage av mikronäringsämnen.
  • Träflis / Bark - förfallande organiskt material som ger en långsam frisättning av makronäringsämnen. Om det är grovt kan det hjälpa till med dränering.
  • Lecakulor - hjälper till med dränering.

Olika jordblandningar har utvecklats för olika typer av växter. Till exempel mår suckulenter bra av en blandningar med extra sand och grövre material för att hjälpa till vid dränering och tillväxt. Inomhusväxter behöver bra luftcirkulation för att deras rotsystem ska fungera, för kompakt jord gör det svårt för rötterna att sprida sig och blockerar fukt från att genomträngas i jorden. Som resultat kan sjukdomar och bakterier döda din växt.

Ett bra tips för att göra din jord mer porös och för att minska risken med en för kompakt och syrefattig jord är att tillsätta perlite eller små lecakulor i jorden. Genom att göra det ser du till att skapa extra luftfickor i jorden som förser din växt med syre, ökar dräneringen i krukan och som i sin tur minskar risken för övervattning. När du ska plantera dina växt använd ca två delar jord och en del perlit eller små lecakulor, och din växt kommer älska dig lite extra!

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.