1. Ta reda på vilka växter som passar din livsstil
Är du nybörjare när det kommer till växter, har du ett hektiskt arbetsschema, socialt liv eller är allmänt glömsk kanske du råkat ha ihjäl en växt eller två (oavsiktligt såklart!) Lösningen på detta problem är att välja rätt typ av växter. Det finns mindre diviga växter som gärna pryder ditt hem utan att ständigt påkalla din uppmärksamhet. Svärmorstunga, Aloe Vera och Garderobsblomma är fantastiska exempel som både kan stå i olika ljusförhållanden och klarar perioder utan vatten.
2. Växter baserat på ljuset i ditt rum
Har du rätt förutsättningar för dina växter? Ljuset i rummet hjälper dig att avgöra just det. Kontrollera vädersträcken på fönsterna: fönster med söderläge ger direkt solljus, öst och västerläge på fönster ger måttligt ljus och fönster belägna i norr ger svagt ljus och köp växter där efter. De flesta krukväxter föredrar ljust, indirekt solljus. Har du endast söderläge och inte bara vill inreda med kaktusar och suckulenter, tänk kreativt - ställ växter en bit in i rummet, på hyllor, bord och golv, växter behöver inte bara pryda fönsterbrädor!
3. Hellre mindre vatten än övervattning
Vattna hellre dina växter lite mindre än för mycket. För mycket vatten kan leda till att rötterna ruttnar och till slut dör. Känn alltid på jorden innan vattning genom att sticka ner fingret några centimeter i jorden, är den torr vattna på men är jorden blöt skippa vattnet (observera att vissa växter såklart föredrar att vara lätt fuktiga och andra att få torka upp helt mellan vattningarna). Växter behöver mindre vatten på vintern, då växterna växer långsammare när dagarna är kortare och solljuset är mindre intensivt. Dock kan värme från element göra att jorden torkar snabbare, vilket gör att du får vattna där efter. Att ha en kruka med dräneringshål kan vara att föredra då överblivet vatten lätt kan hällas av och övervattning kan undvikas.
4. Höj luftfuktigheten
Att försöka eftersträva din växts naturliga miljö kommer att hjälpa dig att få den och trivas. De flesta tropiska växter föredrar hög luftfuktighet och ljust till måttligt, indirekt ljus. Under de torra och mörka vinter månaderna bör du därför tillföra fukt i form av att spraya dina plantors blad och/ eller ha en luftfuktare som minskar den torra luften, inte bara växterna mår bra av en högre luftfuktighet utan även din hud kommer bli lite extra mjuk win, win, alltså! Ökenboende växterna, som kaktusar vill istället ha torr luft och så mycket ljus som möjligt. Tips kan vara att ha dessa i olika rum under vintermånaderna.
5. Växtnäring
Växtnäring kan du tillsätt någon gång ibland från tidig vår till tidig höst, en nyplanterad växt behöver du inte ge näring, då ny jord innehåller tillräckligt med näringsämnen. Tänk som med vattningen heller för lite än för mycket tillsatt näring.
6. Omplantering
Har du haft din växt länge i samma kruka utan att den vuxit ur krukan kan det vara så att du behöver byta ut jorden för att den blivit alldeles för näringsfattig, något som kan leda till att din växt börjar frodas på nytt. Har rötterna däremot vuxit ur krukan behöver den inte bara omplantering utan även en ny större kruka, välj då en kruka som är någonstans mellan 2-7 cm större än den tidigare krukan. För stor kruka leder ofta till övervattning, så plantera hellre om växten i flera steg.
7. Inomhus miljö
Försök hålla en så stabil miljö som möjligt för dina växter hemma. Extrema förändringar kan stressa dina växter. Försök hålla inomhus temperaturen mellan 18 och 23 grader. Undvik att placera dina växter allt för nära varma element, AC -anläggning och fönster som drar kallt.