Hur inreder jag med växter? - Plantredo

Hur inreder jag med växter?

Att inreda med växter kan kännas hur härligt som helst men det kan också kännas svårt. Men lugn vi hjälper dig! här har vi nämligen..
Vilka växter är hängande? Du läser Hur inreder jag med växter? Tar ca 4 minuter att läsa Nästa Omplantering - När & Hur?

Att inreda med växter kan kännas hur härligt som helst men det kan också kännas svårt, du kanske inte har inredning som största intresse eller har väldens grönaste fingrar men vill ändå ha ett grönskande hem! Då kan vilka växter du ska satsa på och vart och hur du placerar dem så att det blir både snyggt hemma och att växten får bästa förutsättningar kännas knepigt. Men lugn vi hjälper dig! här har vi nämligen samlat våra allra bästa inredningstips på hur du på bästa och snyggaste sätt inreder med växter.

Inred fönsterbrädan
Det mest klassiska är att ställa växter på fönsterbrädan och finns det något vackrare än ett grönt och frodandes fönster? Det viktigaste att tänka på när du inreder ett fönster med växter är vilket läge du har på fönstret, det vill säga är det söder, öst, väst eller norrläge. Sedan spelar såklart faktorer som om du har ett hus eller träd mittemot ditt fönster som tar av solljuset.


Många växter tycker om ljus men inte direkt solljus, dessa kan placeras i öst och väst fönster, medan andra älskar skugga och då är ett fönster i norrläge perfekt sedan finns det såklart soldyrkande växter och dessa vill mer än gärna stå i ett fönster beläget i söder. Ta reda på vad dina växter föredrar för ljus innan du placerar dem i ditt fönster. 

Ps. Viktigt att tänka på är att ett fönster i söderläge kan vara alldeles för ljus för vissa växter under vår och sommar men kan vara toppen under vinterhalvåret och vice versa för ett norrläges fönster som kan vara alldeles för mörkt under vinterhalvåret kan vara den perfekt placeringen under vår och sommarmånaderna.När du inreder fönstret är ett tips att tänka på nivåer vilket skapar ett mer levande intryck. Välj växter som är olika stora eller skapa nivåer med till exempel böcker. Du skapar också en fin harmoni genom att välja växter med olika nyans och/eller form på bladen. Utgå från mitten och tryck inte in växterna i varje hörn av fönstret, placera de hellre bredvid varandra och du tänk inte allt för symmetriskt, då blir helhets intrycket alldeles för stelt!

Fyll dina hyllor med grönt
Den som uppfann hyllan måste väl ändå ha tänkt att den var till för att ställa växter på? Det finns såklart några saker som är bra att tänka på när du inreder din hylla med växter. Det viktigaste som alltid är ljuset, vart är din hylla placerad nära ett fönster eller långt in i rummet? Är hyllan långt in i rummet och inte får så mycket ljus är skuggtåliga växter ett givet val, men är hyllan placerad närmre ett ljust fönster passar växter som gillar ljust till halvskugga toppen. Antingen blandar du upp hyllan med andra vackra ting eller så går du all in på bara växter, och vi lovar du kommer inte ångra dig!

En grönare matplats
Det är inte alltid enkelt att få till en trevlig matplats, att duka fint och så vidare. Men vet ni vi har lösningen - växter och ännu mera växter! Gör din matplats grönskande och du behöver aldrig mer tänka på inbjudande middagsdukningar, för vem vill inte sitta i en djungel och äta?

Ett levande sovrum
Finns det något drömmigare än att sova under bar himmel omgiven av natur? nej vi vet att det inte är riktigt lika härligt i praktiken alla gånger med myggor som sticks, obekvämt underlag och så vidare. Så varför inte skapa den där härliga utomhus känslan inomhus, i ditt sovrum! Fyll fönster, sängbord och hyllor med mindre till mellanstora växter och ställ större växter på golvet. Varning för tjat! men även här är det såklart viktigt att tänka på vilket ljus du kan förse dina växter med och välja växter därefter.

Gruppera växterna
En växt är vacker i sig men växter i grupp är ännu vackrare. Så gruppera gärna växterna två och två eller varför inte i en snygg trio, udda antal skapar en fin balans. Utgå från golvet och skapa nivåer med böcker, pallar, piedestaler eller sidobords. Att skapa växt-stilleben mitt i rummet ger en levande känsla i ditt hem. 

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.