Skötselråd Spjutbräken - Plantredo

Skötselråd Spjutbräken

Spjutbräken eller Nephrolepis exaltata som den så tjusigt heter på vetenskapligt språk är en tropisk ormbunke som funnits som krukväxt ända sedan 1700-talet faktiskt...
Skötselråd Blodbräken Du läser Skötselråd Spjutbräken Tar ca 3 minuter att läsa Nästa Skötselråd Fågelbobräken

Spjutbräken | Nephrolepis Exaltata

De yviga bladverk ger en vild tropisk känsla i ditt hem, och vem vill inte ha det? Extra snygg blir din Spjutbräken om den får stå fritt på en piedestal eller på en byrå en bit in i rummet. Eller har du ett fönster i ditt badrum? även det är den perfekt placeringen för din Spjutbräken då denna tropiska växt kommer älska dig för att den får bo i ett rum med hög luftfuktighet. 

Skötselråd 

Spjutbräken är en lättskött växt som inte kräver allt för mycket från dig som växtförälder. Men några önskemål har den allt, som att den vill stå ljust till halvskugga alltså inte i direkt sol. Jorden får du gärna hålla lätt och jämt fuktig, en dusch då och då uppskattar den också! Näring kan du ge en liten dos ca varannan vecka vår till höst.

Kan du flytta ut din Spjutbräken utomhus?

En mycket positiv egenskap hos Spjutbräken är dess förmåga att trivas utomhus, vilket ger dig möjlighet att smidigt flytta runt växten beroende på årstid. Du har till och med möjlighet att plantera din Spjutbräken direkt utomhus och låta den släppa sin kruka helt. Vid utomhusplantering är det rekommenderat att placera Spjutbräken på en halvskuggig till skuggig plats som är fuktig. Områden nära dammar och rabatter är särskilt lämpliga. Utomhus trivs Spjutbräken bäst i näringsrik, mullrik och fuktig jord, där planteringsjord utgör ett utmärkt val för denna ormbunksväxt. För att skydda din Spjutbräken under dess första vinter utomhus, täck växten med säckväv, löv eller ris, eftersom ormbunken behöver tid att etablera sig ordentligt.

Är Spjutbräken farlig för djur?

Nej, Spjutbräken är en djurvänlig växt!

Sammanfattning

Spjutbräken tros ha sitt ursprung i Syd- och Mellanamerika och spridits därifrån till många andra tropiska och subtropiska områden där den har etablerat sig. På grund av detta trivs Spjutbräken väl i olika miljöer. För att optimera dess välmående bör du placera din Spjutbräken på en ljus plats utan direkt solljus och låta jordytan torka upp lite mellan varje generösa vattning. Om du har ett fönster i ditt badrum är det en utmärkt plats att ställa din Spjutbräken på, eftersom denna tropiska växt älskar hög luftfuktighet. En fördel med Spjutbräken är dess förmåga att trivas utomhus, vilket gör det enkelt att flytta runt växten beroende på årstiden. Det är värt att notera att Spjutbräken inte utgör någon fara för djur.

 

Relaterade Produkter

Välmående växter

Vi köper endast växter från noga utvalda odlare, så att vi kan leverera växter av högsta kvalitet till de bästa priserna.